Košarka

TRAGEDIJA - PREMINUO SIN LEGENDARNOG NBA KOŠARKAŠA: Oca nije zapamtio, a umro je sa samo 42 godine!

Autor Bojan Jakovljević

Pit Maravič je umro u 40. godini, a njegov sin Džoš u 42.

Izvor: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Tužne vijesti dolaze iz Amerike gdje je u 42. godini preminuo nekadašnji košarkaš univerziteta LSU Džoš Maravič! Sin legendarnog NBA košarkaša srpskog porijekla Pita Maraviča je poput svog oca prerano preminuo. Umro je u petak u porodičnom domu u Kovingtonu u Lujzijani, a uzrok srmti nije objavljen. Džoš Maravič je imao pet godina kada mu je otac preminuo 1988. godine, a kada je upisivao LSU rekao je da je to zbog oca. Na kraju je tu igrao od 2001. do 2005. godine.

"Želio sam da dođem ovdje kako bih učinio tatu ponosnim. Znao sam da neću biti zvijezda, ali to što ću igrati ovdje je ono šta sam oduvijek želio da uradim", rekao je tada za lokalne novine. 

Pit Maravič je preminuo sa 40 godina od posljedica nelečene srčane mane nakon jedne košarkaške utakmice koju je odigrao sa prijateljima. Džoš je zajedno sa tri godine starijim bratom Džejsonom 2022. godine bio na ceremoniji otkrivanja bronzane statue svog oca, a upravo on i brat su dali ideju za to kako da izgleda taj spomenik.

KO JE BIO PIT MARAVIČ?

Pit Maravič je rođen u malenom gradu Alikvipi u Pensilvaniji, koji je tih godina imao solidan broj doseljenika sa Balkana. Rođen u junu 1947. godine ljubav prema košarcu naslijedio je od oca Petra Maraviča, zvanog Pres. On je bio veoma poznat trener koji je prvo radio po srednjim školama, a onda na vrhuncu karijere i na koledžima najvišeg ranga kao što su LSU i Klemson. Čak ie i "Pres" Maravič rođen u Alikvipi, ali su njegovi roditelji Vajo i Sara došli iz malene Drežnice kod Ogulina i svijest o srpskom porijeklu je ostala duboko urezana u porodici.

Kada je Pitu bilo sedam godina vidio je Petar da ima sina koji je pravi nebrušeni dijamant i krenuo je da radi sa njim. Već u srednjoj školi cijela Amerika je pričala o "Pistol Pitu" kako su ga zvali. Nadimak je dobio zbog specifičnog stava dok dribla koji je komentatore podsjećao na revolveraše iz vestern filmova. A ako je bio dominantan u srednjoj školi, šta reći za koledž?
Kada je Jangstaun savladao Detroit Mersi 71:66 u NCAA cijela Amerika je stala. Plejmejker gubitničkog Mersija Entoan Dejvis završio je utakmicu sa 22 poena i tako je njegova petogodišnja koledž karijera bila gotova sa 3.664 poena. Ostao je na tri poena od rekorda pošto je pedeset godina ranije Pit Maravič svoju trogodišnju NCAA karijeru završio sa 3.667 poena!

Dok je Dejvis bio samo prosječan košarkaš koji je odužio studiranje i odlazak u profesionalce Pit Maravič je na 83 meča u NCAA karijeri prosječno davao po 44,2 poena! Rekord po ukupnom broju poena možda nekada i padne, ali po prosjeku neće sigurno nikada i zato je LSU povukao njegov broj 23 iz upotrebe. S obzirom da je već na prvoj utakmici ubacio 50 poena uz 11 asistencija i da i dalje drži rekorde po broju poena za jednu sezonu, najvećem broju ubačenih šuteva za sezonu i ukupno, najvećem broju poena ikada... 

Kada je došlo vrijeme za NBA karijeru timovi su se utrkivali za njega. Na kraju ga je Atlanta uzela kao trećeg pika na draftu iako je na njegovom mjestu igrao njihov najbolji košarkaš Lu Hadson. Već u prvoj sezoni je Maravič ubacivao 20 poena po meču, a u sezoni 1973/4 je bio drugi najbolji strijelac lige sa prosjekom od 27,7 poena po utakmici. Amerikanci su mu se divili prije svega zbog nevjerovatne kontrole lopte i godinama je važio u Americi za najboljeg driblera u istoriji košarke. To je natjeralo novoformiranu ekipu Nju Orlenas Džeza da za njega da dva igrača i četiri pika.

Baš u redovima Nju Orleansa je 25. februara 1977. godine uspio da ubaci 68 poena Njujork Niksima. A ako znamo da je to uradio prije uvođenja šuta za tri poena, jasno je koliko je bio dominantan. Te sezone je sa 24,2 poena po meču bio najbolji strlijeac lige, a pet puta u deset sezona u NBA biran je na Ol Star. Kada je NBA 2021. godine izbacila listu od 75 najboljih košarkaša u istoriji on je bio jedini Srbin na njoj.