Košarka

PREMINUO LEGENDARNI NBA KOŠARKAŠ

Slavni Amerikanac bio je član Kuće slavnih.

Izvor: mondo.ba

Legendarni NBA košarkaš Čester "Čet" Voker preminuo je u 85. godini. Slavni košarkaši bio je član Kuće slavnih i čak sedam puta učestvovao je na Ol-star mečevima, a starijim ljubiteljima košarke u SAD ostao je u sjećanju kao jedan od najboljih igrača svoje generacije.

U NBA ligu stigao je 1962. godine kada ga je kao 12. pika izabrala Sirakuza, tim koji će se kasnije preseliti u Filadelfiju. Nakon sedam sezona promijenio je destinaciju i zaigrao za Čikago Bulse, čiji je dres nosio narednih šest godina, sve do završetka igračke karijere. Voker je bio jedan od najboljih igrača Čikaga u istoriji, a možda čak i najbolji do pojave Majkla Džordana i njegove generacije koja je Bulsima donijela slavu.

Sa ekipom Filadelfije bio je šampion, a u osvajanju te titule imao je izuzetan doprinos sa čak 19,3 poena po meču. Kroz karijeru je prosječno ubacivao 18,2 poena, uz 7,1 skokova i 2,1 asistencije, što su fantastične brojke za krilne igrače tih godina.

"Duboko smo tužni zbog smrti Četa Vokera, legendarne ličnosti u istoriji našeg tima. Njegova vještina, posvećenost i doprinos igri ostavili su trajan uticaj na košarku i grad Čikago. Izražavamo iskreno saučešće njegovoj porodici, prijateljima i svima koji su bili dirnuti njegovim naslijeđem. Čet Voket će zauvijek ostati upamćen kao prava ikona Čikago Bulsa", između ostalog se navodi u saopštenju kluba.

Čester Voker je nakon košarkaške karijere razvio i jednu potpuno drugačiju. Radio je kao TV producent, a snimao je i nekoliko dokumentarnih filmova o tamnoputim sportistima koji su sebi krčili karijere u američkom sportu.