Košarka

DONČIĆ DOBIJA STRAŠNO NBA POJAČANJE: Doveo ga da uzme NBA prsten, sad mu daje i slovenački pasoš!

Autor Dušan Ninković

Najbolji je igrač tima, a istovremeno Luka Dončić traži i pojačanja za reprezentaciju.

Izvor: USA TODAY SPORTS / DDP USA / PROFIMEDIA

Košarkaška reprezentacija Slovenije prethodnih godina "živi" na talentu Luke Dončića, koji ne propušta okupljanja nacionalnog tima. Uz pomoć braće Dragić, Jake Blažića i drugih slovenačkih košarkaša reprezentaciju je odveo do zlata na Evropskom prvenstvu, ali i do zapaženih plasmana na Mundobasketu i Olimpijskim igrama. Uvijek je tu bio i poneki stranac, a novo pojačanje za Slovence moglo bi da stigne iz NBA!

Dok se reprezentacija priprema za kvalifikacioni turnir pred Olimpijske igre u Parizu, Luka Dončić u nacionalni tim dovodi saigrača! Riječ je o Danijelu Gafordu (25), američkom krilnom centru koji od februara 2024. godine nastupa za Dalas. Očigledno se u timu iz Teksasa dobro razumiju, pošto je na pragu saradnja i u nacionalnom timu.

Danijel je 2019. godine izabran kao 38. pik na draftu, a tada su ga uzeli Čikago Bulsi. Igrao je još i za Vašington, prije nego što preselio u Dalas, u trejdu koji je Maveriksima donio mnogo. Gaford je ove sezone u ligaškom dijelu odigrao 29 mečeva za Dalas, uz minutažu od preko 21 minuta. Prosječno je bilježio 11,2 poena, 6,9 skokova i 1,6 asistenciju po meču, a to su brojke koje su ga preporučila da u reprezentaciji Slovenije naslijedi Entonija Rendolfa i Majka Tobija koji su prethodnih godina imali veoma važne uloge.

Slovenci su nedavno naturalizovali evroligaškog centra Džoša Niba, trenutno košarkaša Makabija iz Tel Aviva. Pitanje je da li će on ikada i zaigrati za nacionalni tim ukoliko papire dobije Gaford, jer po FIBA pravilima tim može da ima samo jednog naturalizovanog košarkaša.