Košarka

VAŽNE VIJESTI ZA PARTIZAN I ZVEZDU! Oglasio se Dejan Bodiroga - otkrio sve o učešću u Evroligi sledeće sezone!

Autor Dušan Ninković

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga govorio o takmičenju čiji je direktor i učešću srpskih klubova.

Izvor: MN Press

Sezonu u Evroligi srpski timovi završili su na pozicijama koje nisu odvele u doigravanje, ali su i pored toga Partizan i Crvena zvezda bili izuzetno bitni za elitno takmičenje evropskih košarkaških klubova. Beogradska arena uglavnom je bila puna tokom nedavno završene sezone - crno-bijeli su privukli najviše publike, a crveno-bijeli su po tom parametru bili na drugom mjestu. Ipak, svakog ljeta se pitamo da li su beogradski klubovi potrebni Evroligi!

Nakon pobjede Crvene zvezde nad Partizanom u finalu ABA lige postalo je jasno da tim Janisa Sferopulosa ima nešto veće šanse da se nađe u odbranom društvu, ali... Oba tima će morati da dobiju specijalnu pozivnicu! O problemima srpskih klubova govorio je i direktor Evrolige Dejan Bodiroga, koji je istakao da su trenutno velike šanse da se oba tima nađu u takmičenju naredne sezone!

"Finale i F4 je kruna sjajne sezone. To su dva tima koja su u regularnom dijelu završila na prve dvije pozicije. Sva četiri tima koja su došla u završnicu imaju sjajnu sezonu i plej-of, ovo je bila samo kruna svega toga. Po svim parametrima, gledanosti, Evroliga je napravila veliki pomak u toku ove sezone. Prije svega, prosek gledalaca je prvi put preko 10.000 ljudi, kao i u kompetitivnosti Evrolige. Imam izuzetno lijepe uspomene i sa Panatinaikosom i sa Barselonom, ali mislim da je Evroliga sada prilično napredovala. Imali smo uspješnu sezonu", rekao je Dejan Bodiroga na televiziji Nova S, u emisiji "Probudi se".

Čuveni košarkaš i dugogodišnji reprezentativac naše zemlje osvrnuo se zatim i na situaciju u regionalnoj košarci. Srbija bi ponovo željela organizaciju Fajnal-fora, kao i dva tima u elitnom takmičenju... "Evroliga donosi odluku. Beograd je već u dva navrata bio sjajan domaćin, ima šansu da to ponovo bude u skorijoj budućnosti. Kada, to ne možemo precizno da kažemo. Gradovi odgovaraju na upit koji se pošalje sa svim potrebnim uslovima. U konkurenciji su Beograd, Abu Dabi, Barselona, odluka bi trebalo da bude donijeta u narednih mjesec dana. U tom periodu će biti donijeta i odluka o konačnom izgledu Evrolige. Srbija i ceo region su za nas izuzetno važni. Oba kluba imaju dobre šanse da zaigraju naredne sezone u Evroligi", istakao je Dejan.

Možda u narednim godinama bude prilike i da se srpski klubovi izbore za višegodišnje licence, što bi im značajno uticalo na budžete i strategiju prilikom pravljenja tima. mogli bi da planiraju na duže staze, potpisuju višegodišnje ugovore i razvijaju igrače tako da u nekoj od narednih sezona pruže svoje najbolje partije, što je trenutno gotovo nezamislivo.

"Kad Evroliga bude donela strategiju za period od narednih deset ili dvadeset godina, moći ćemo da imamo situaciju da licence budu na neki srednji period, od tri do pet godina. Razmislićemo i o proširenju lige, da bi neki klubovi mogli da dobiju te srednjoročne licence i da imaju sigurnost u svakom smislu", rekao je legendarni Bodiroga i zatim pomenuo Željka Obradovića: "Velika je dobit da se Željko vratio u srpsku košarku. To je dobra stvar, ne samo za Partizan, već i za Srbiju."