Košarka

KOLIKE SU ŠANSE PARTIZANA ZA PLEJ-IN TURNIR EVROLIGE? Matematika je poznata, dva kluba su ispred

Autor Nemanja Stanojčić

Prema matematičkim proračunima Partizan pred poslednja dva kola Evrolige ima 11,4 odsto šansi da se nađe u plej-in turniru.

Izvor: MN Press

Partizan se bori za mjesto u plej-in turniru Evrolige. Da bi u tome uspio moraće da pobijedi Albu i Valensiju u poslednja dva kola ligaškog dijela i da se nada da će Efes izgubiti bar jedan od dva meča, od Fenerbahčea ili Crvene zvezde Meridianbet. Kako to izgleda iz ugla matematike?

Specijalizovani košarkaški portal "BasketNews" odradio je kalkulacije po kojima je dao srpskom timu 11,4 odsto šanse da se nađe u doigravanju. Veće šanse za neko od poslednja dva mjesta trenutno imaju Baskonija (91,8 procenata) i Efes (81,9). Iza crno-bijelih su Armani (5,3), Valensija (5,1), Žalgiris (4,5) i Bajern (0,01 odsto).

U tekstu su objasnili i na koji način su računali kalkulacije i da su koristili određene parametre poput međusobnog učinka, forme u poslednjih pet mečeva, učinak kod kuće i u gostima, prosjek poena, prosjek indeksa korisnosti, brzinu igre, ofanzivni i defanzivni rejting.

Zbog svega toga najviše šanse daju Baskoniji koja ima dva gostovanja (Realu u Madridu i Virtusu u Bolonji) i Efesu koji gostuje Fenerbahčeu, pa dočekuje Zvezdu. Turski tim ima pobjedu više od Partizana, Žalgirisa, Armanija i Partizana i pred poslednja dva kola drže sudbinu u svojim rukama, ako dobiju oba meča sigurno prolaze.

"Partizan je pobijedio samo tri od poslednjih 10 mečeva i tako je sebi otežao posao. Dobra vijest je da je mu raspored odgovara, tako da je realno da dobiju oba meča dok se bore za goli život. Uz to ima prednost u odnosu na sve ostale klubove u međusobnim okršajima, ali će morati da se nadaju i povoljnim rezultatima u nekim drugim mečevima", piše u tekstu.