Košarka

PARTIZAN PAO ISPOD CRTE U EVROLIGI: Šta čeka crno-bijele do kraja? Devet finala za Top 10!

Autor Mladen Šolak

Crno-bijeli su sada od pobjede udaljeni od Top 10 zone. Svaki meč do kraja sada će nositi sve veći značaj u borbi za plasman u plej-in.

Izvor: MN Press/Euroleague basketball

Bolnim porazom u meču protiv Virtusa u Bolonji, košarkaši Partizana završili su mini-turneju u Monaku i Italiji sa dva poraza, poslije kojih imaju skor 12-13 i devet kola uoči kraja pali su na 11. poziciju. Tim Željka Obradovića sada je prvi ispod crte koja dijeli timove koji će u plej-in od onih koji će završiti sezonu za devet mečeva. Ispod crno-bijelih je Zvezda, sa malo izgleda da do kraja nadoknadi već veliki zaostatak za timovima u Top 10 zoni, a ispred tima iz Humske je niz mečeva koji se mogu nazvati i "finalima". Važno je istaći da će crno-bijeli šest od devet preostalih "finala" odigrati kod kuće, gdje su mnogo uspješniji nego u gostima i gdje se osjećaju mnogo komfornije i sigurnije, što pokazuje i skor. Partizan je na posljednjih šest gostovanja doživio isto toliko poraza, dok je u Štark areni za to vrijeme ostvario skor 3-1, uz jedini poraz upravo protiv Virtusa krajem decembra. Ovo su utakmice koje očekuju Partizan do kraja ligaškog dijela takmičenja:Partizan - Bajern 8. februar

  • Partizan - Efes 29. februar
  • Armani - Partizan 8. mart
  • Barselona - Partizan 14. mart
  • Partizan - Baskonija 19. mart
  • Partizan - Real 21. mart
  • Partizan - Olimpijakos 28. mart
  • Alba - Partizan 4. april
  • Partizan - Valensija 12. april

"Nema predaje, ima još devet utakmica do kraja, šta god da bude. Sve protivnike poštujemo, vjerujemo u svoje mogućnosti, ja verujem igračima i nastavićemo da radimo i da se borimo". Od tih devet utakmica, šest će biti odigrano u Beogradu. "Sigurno je malo različito kad igraš pred svojim navijačima, ali dolaze mnogo ozbiljni timovi, koji imaju izvanredne rezultate, rostere, istoriju... Svaka utakmica je priča za sebe. Idemo jednu po jednu", rekao je nakon meča u Bolonji trener crno-bijelih Željko Obradović.

Važno je naglasiti da će Partizan u Štark areni igrati protiv trenutno direktnih rivala u borbi za plasman u plej-in, Valensije i Baskonije, a potencijalno je veoma značajno i to da je Partizan od Baskonije u Vitoriji izgubio samo poen razlike, a da je sa druge strane Valensiju pobijedio u "Fonteti", 72:67, što bi moglo da ima veliki uticaj na međusobni skor, a ujedno i na borbu za ulazak u sljedeću fazu preko ta španskih protivnika. I podrazumeva se da oni nisu jedini, jer je tu i Makabi, protiv kojeg Partizan ima pobjedu i poraz uz lošiju koš-razliku u tim okršajima. Uz sve navedeno, veliki značaj mogao bi da nosi i meč protiv Olimpijakosa u Pireju, jer crveno-bijeli iz Atine trenutno imaju dvije pobjede više od Obradovićevog tima, uz tijesan trijumf protiv Partizana u Dvorani mira i prijateljstva, poslije produžetka, 98:94.

Do februarske pauze zbog Kupa Radivoja Koraća (14-17. febuara) i zbog utakmica reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket 2025 (Srbija - Finska 23. februar i Gruzija Srbija 26. februar), Partizan će odigrati još jednu utakmicu u Evroligi, protiv Bajerna sljedećeg četvrtka u Štark areni. Ta pobjeda protiv tima Pabla Lasa dala bi dodatnu snagu i energiju crno-bijelima, kao i mogućnost da se već sljedeće nedelje vrate iznad "crte", gdje su bili nedjeljama i mjesecima. Najuzbudljivija faza sezone tek počinje.