Rastanak!

PUKLA VELIKA LJUBAV EVROPSKE KOŠARKE! Džikić ostao u Beogradu, pa napustio izraelski klub!

Autor Dušan Ninković

Bivši trener Partizana Aleksandar Džikić završio posao u izraelskom klubu.

Izvor: MN Press

Srpski košarkaški stručnjak Aleksandar Džikić završio je mandat na klupi Hapoela iz Jerusalima - ono što je bilo jasno još pre nekoliko dana sada je dobilo i konačnu potvrdu! Čelni ljudi kluba zamerili su bivšem treneru Partizana što se nakon decembarskog meča protiv Benfike u FIBA Ligi šampiona nije priključio ekipi na putu u Izrael, već je odlučio da ostane u Beogradu.

Od tada su postojale tenzije na relaciji klub - trener, a navodno su obe strane već napravile planove za budućnost. Po pojedinim informacijama Aleksandar Džikić postaće selektor Gruzije, dok bi novi trener izraelskog tima trebalo da postane Jurica Golemac. Bivši trener Primorske i Cedevita Olimpije imaće težak zadatak da nastavi Džikićevim putem.

Srpski stručnjak seo je na klupu Hapoela iz Jerusalima u junu 2022. godine i tokom prethodne sezone beležio je impresivne rezultate - osvojena su dva trofeja, ekipa je igrala finale FIBA Lige šampiona i bila jedan od najatraktivnijih timova za gledanje u evropskoj košarci. Ove sezone su nastavljeni dobri rezultati na međunarodnoj sceni - i pored rata u Izraelu zbog kojeg je Hapoel kao domaćin igrao u hali "Aleksandar Nikolić" u Beogradu, Džikić je sa ekipom lako stigao do mesta među 16 najboljih timova u FIBA Ligi šampiona.

Podsećamo, Džikić je trenersku karijeru počeo u mlađim kategorijama Partizana, zatim radio kao pomoćnik i prvi trener Beovuka, a kasnije i kao pomoćnik u stručnom štabu crno-belih. Dve godine je bio asistent Minesote u NBA ligi, a zatim samostalno vodio Olimpiju iz Ljubljane, Krku, Lijetuvos Ritas i ponovo Krku. Bio je selektor Severne Makedonije, samostalno vodio Partizan, pa karijeru opet nastavio u inostranstvu. Dva puta je radio u Budućnosti iz Podgorice, a između tih mandata vodio je španski Estudijantes.

Kao najveći uspesi u karijeri iskusnog trenera ističu se osvajanje FIBA Evročelendž kupa sa ekipom Krke, odnosno ABA lige sa podgoričkom Budućnosti. Džikić je u karijeri bio šampion Crne Gore i dvostruki osvajač kupa u toj zemlji, dok je u sloveniji četiri puta osvajao prvenstvo, a po tri puta Kup Slovenije i Superkup. Prethodne sezone sa Hapoelom osvojio je Kup Izraela i Liga kup, što je bilo dovoljno za nagradu za najboljeg trenera u toj zemlji.