Košarka

MA, KAKVA NBA LIGA? GUBILI BI I U EVROKUPU! Bogdanović i ekipa se BRUKAJU, dok trener zarađuje BOGATSTVO!

Autor Mladen Šolak

Detroit Pistonsi su verovatno najgori tim koji je ikad igrao NBA ligu.

Izvor: USA TODAY SPORTS / DDP USA / PROFIMEDIA

NBA liga ne pamti tako loš tim kao što su Detroit Pistonsi ove sezone. Ekipa koju s klupe vodi Monti Vilijams (52) najbolji trener lige za 2022. godinu, trenutno je u istorijskom nizu od čak 27 uzastopnih utakmica bez ostvarene pobede.

Franšiza koja je čak pet puta bila šampion i u NBA eri osvajala titule u vreme "Bed bojsa" Ajzeje Tomasa 1989. i 1990, kao i 2004, pod vođstvom Lerija Brauna, ne pamti ovako teške dane. A osnovana je davne 1937. godine.

Porazom od Bruklin Netsa 112:118 u noći između utorka i srede, Pistonsi su nastavili tragičan niz, kojim prema trenutnim prognozama idu ka skoru 5-77! U ovom trenutku, oni su 28. na tabeli najboljih napada (od ukupno 30 timova), sa 107,8 poena na 100 poseda, dok su u odbrani 26, jer dozvoljavaju 119 poena na 100 poseda protivnika. U obe kategorije postoje lošiji, poput San Antonija koji gube i gube dok razigravaju Viktora Vembanjamu, ali su Spursi dobili četiri utakmice, takođe tragični Šarlot Hornetsi sabrali su nekako sedam pobeda, a Detroit je na katastrofalne dve pobede.

Statističari su izračunali da su Pistonsi izgubili 12 od 13 utakmica u kojima je u poslednjih pet minuta razlika bila pet poena ili manja od toga. Sa plejmejkerom Kejdom Kaningemom (22) u timu, prvim "pikom" sa NBA drafta 2021. godine, sa perspektivnim centrom Džejlenom Durenom, sa hrvatskim šuterom Bojanom Bogdanovićem, sa šuterima Džoom Herisom i Alekom Burksom, očekivalo se više od tima iz "Motor sitija".

I bez obzira na izrazitu mladost Vilijamsove ekipe (23,4 godine) i uz veliki broj povreda i očigledno neiskustvo u najjačoj ligi, ipak je nedopustivo to što je slavna franšiza sebi dozvolila. A pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je Monti Vilijams potpisao rekordni, šestogodišnji ugovor od 78,5 miliona dolara prošlog leta, nakon što je dobio otkaz u Finiks Sansima posle poraza od Denvera u plej-of seriji. Povrh toga, mediji pišu o njegovom lošem odnosu sa Džejdenom Ajvijem (21 godina), kombo-bekom koji je odabran prošle godine kao visoki peti "pik" na NBA draftu i doveden sa prestižnog koledža Perdju.

I oni koji ne pamte košarku u 20. veku i slavne devedesete sigurno se sećaju čvrstih i uspešnih Detroit Pistonsa, koji su bili prepoznati po jakoj odbrani, po čuvenom defanzivcu Benu Valasu, po čak šest uzastopnih nastupa u finalu Istočne konferencije početkom dvehiljaditih...

Tagovi