Presek!

PROLAZNO VREME PARTIZANA I ZVEZDE U EVROLIGI! Da li su bolji ili gori nego prošle jeseni? Ovako stoje stvari!

Autor Nikola Lalović

Partizan i Crvena zvezda su od početka sezone uglavnom "ispod crte" za plej-of kada je u pitanju tabela Evrolige, a kako je to izgledalo prošle sezone?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/ATA IMAGES/Dušan Milenković/MN Press

Ovog utorka počinje još jedno "duplo kolo" Evrolige koje će Partizan odigrati na svom terenu protiv Monaka (utorak, 20.30) i Olimpije iz Milana (četvrtak, 20.30), dok će Crvena zvezda Meridianbet otputovati u Španiju i igrati protiv Valensije (sreda, 20.30) i Baskonije (petak, 20.30). Posle 11 odigranih kola, na trećini smo ligaškog dela takmičenja, a kako stoje srpski klubovi?

Partizan trenutno ima skor od pet pobeda i šest poraza i nalazi se na deobi 10. mesta, dok je Crvena zvezda zajedno sa Olimpijom na deobi 15. mesta sa četiri pobede i sedam poraza. Na kraju prethodne takmičarske godine Partizan je nekoliko lopti delilo od plasmana na Fajnal-for u seriji protiv Reala, a Zvezda je ostala na pobedu-dve "kratka" za plasman u plej-of. Podsetimo se i kako su počeli prošlu takmičarsku godinu...

PARTIZAN: Bolje nego prošle godine, a tek će da bude!

Partizan je prošle sezone lošije počeo nego sada. Krenulo je porazima od Albe, Baskonije i Olimpije, ali je nakon 0-3 usledio pobednički niz u kome su pali Virtus, Žalgiris i Panatinaikos. Ipak povrede su onda desetkovale tim Željka Obradovića pa su crno-beli poraženi od Olimpijakosa, a nakon pobede nad Makabijem poraženi su od Barselone i Reala.

Bilo je to 4-7 posle 11 kola, što znač da je bila ostvarena pobeda manje nego ove sezone. Uz sve to, Partizan je nakon toga izgubio od Crvene zvezde i Asvela, tako da će se posle duplog kola sigurno nalaziti na boljem mestu i u boljoj poziciji nego u isto vreme prošle godine. Ako crno-beli pobede Monako ili Olimpiju, biće na mnogo boljem mestu i sa unapred izraženijim šansama za konačni uspeh.

CRVENA ZVEZDA: Opet smena trenera, da li će opet biti i serija?

Nizala je poraze Zvezda prošle sezone, Vlada Jovanović dobio je otkaz na skoru 1-6 i dolaskom Duška Ivanovića dogodio se nagli zaokret za 180 stepeni. Posle poraza od Efesa, Panatinaikosa, Baskonije, Reala, Monaka i Fenerbahčea, crnogorski stručnjak pokrenuo je ekipu i doveo je do skora 5-6 posle 11 kola. U ovom trenutku, Zvezda ima pobedu manje i u sredu će istrčati na teren "Fontete" sa učinkom 4-7.

Crvena zvezda nema šansu da bude bude bolja nego prošle sezone nakon duplog kola iz prostor razloga jer je prošle sezone u 12. i 13 kolu pobedila Partizan i Žalgiris, pa tako tim Janisa Sferopulosa može samo da se nada da će posle 13 kola biti i dalje na pobedu manje od prošlogodišnjeg učinka. U ovom trenutku, to bi bio idealan scenario za tim koji Grk i dalje pokreće i pokušava da stekne kontinuitet dobrih igara i što je bitnije, kontinuitet pobeda.

ŠTA SMO PROŠLE GODINE IMALI NA KRAJU?

Prošle sezone, Partizan je sa zimom drastično digao formu, vezao devet pobeda u narednih 11 mečeva i na tom talasu igrao sve do kraja evroligaške sezone, na oduševljenje navijača. Crno-beli su završili takmičenje sa 20 pobeda i 13 poraza, zauzeli šesto mesto pred plej-of i ušli u seriju protiv Reala koja će sigurno godinama biti prepričavana.

Crvena zvezda, sa druge strane, nije uspela da dugo održi formu koju je donela promena na klupi dolaskom Ivanovića. Okončala je evroligašku sezonu kao desetoplasirana, sa skorom 17/17. To je dobar pokazatelj i za ovu sezonu, jer je pretpostavka da će pozitivan skor ili isti broj pobeda i poraza biti sigurna karta za mesto u plej-ofu ili u plej-inu. Na trećini smo takmičenja i glavne bitke tek slede.