Košarka

KOŠARKAŠI BUDUĆNOSTI SANJAJU POBJEDU U BEOGRADU!

Autor Balša Janković

Košarkaši Budućnost Volija, koji u prvih pet kola imaju maksimalan učinak u AdmiralBet ABA ligi, večeras od 19 sati gostuju Crvenoj zvezdi

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Podgoričani su serijom od pet pobjeda u regionalnom takmičenju ispred glavnih favorita za osvajanje Aba lige Partizana i Crvene zvezde, a koliko su zaista blizu ili daleko od nivoa evroligaških timova pokazaće večerašnje gostovanje u Beogradu.

Ovo je za košarkaše Budućnosti najveći ispit u dosadašnjem dijelu prvenstva, protiv tima koji je već stigao da promijeni trenera (Duška Ivanovića je zamijenio Janis Sferopulos) i koji je u četvrtak protiv Bajerna u Evroligi pokazao da ima prostor da igra mnogo bolju košarku nego što je do sada bio slučaj.

Tim iz Beograda je favorit uz mnogo veći budžet i kvalitetniji igrački kadar, a Podgoričani nisu slavili u poslednjih sedam susreta ova dva tima. Na gostovanju Crvenoj zvezdi Budućnost čeka na pobjedu još od 2020. godine, a poslednjoj pobjedi protiv večerašnjeg rivala radovali su se u maju 2021. godine u punoj ,,Morači''  u finalnoj seriji ABA lige.

- Gostujemo jednom od favorita u ABA ligi, uz Partizan sigurno favoritu broj jedan. Crvena zvezda je ekipa sastavljena od velikog broja izuzetnih igrača. Po njihovom priznanju - tim je napravljen za najveće ambicije u Evroligi - rekao je trener Budućnosti Petar Mijović.

- Mi poslije teškog poraza u Burgu, gdje smo imali šanse i gdje periode dobre igre nismo valorizovali do kraja, idemo sa ambicijama u Beograd - ne krije Mijović.

Da bi se zaustavila napadačka sila kakva je Zvezda (sa Milošem Teodosićem, Šabazom Nejpirom, Jagom dos Santosom...) odbrana mora da bude skoro perfektna. To do sada u sezoni ni protiv slabijih timova nije bio slučaj.

- Sigurno je da nam za dobar rezultat treba perfektna utakmica. Posebno defanzivno, gdje njihove najveće napadačke moći kroz individualni kvalitet, situacije jedan na jedan, pik-en-rol igru moramo da svedemo na minimum. Gostovanje u Beogradu je za na veliki izazov i tamo pristupamo ovom duelu. Želimo da se nadigravamo, želimo da u ovom susretu pokažemo da i mi imamo kvalitet i da nismo slučajno tu gdje jesmo nakon pet kola ABA lige - istakao je Mijović.

Izvor: MONDO/Anja Rašović

 Vrlo je važno da imamo kontinuitet u igri, moramo da odigramo dobro svih 40 minuta, kazao je Flečer Megi.

  - Beograđani su doživjeli određene promjene u prethodnom periodu, ali ritam je takav da su već odigrali tri meča. Svakako idemo sa željom da se vratimo s pobjedom. U odnosu na prethodna gostovanja moramo da imamo kontinuitet igre, da se ne desi kao protiv Burga da u samo nekoliko minuta izgubimo sve dobro što smo gradili u većem dijelu meča. Moramo da igramo dobro 40 minuta i da odgovorimo na snagu protivnika. Onda imamo dobre šanse - kazao je Megi.

Zvezda ima skor 4:1 a prvi poraz doživjeli su u ponedeljak u vječitom derbiju od Partizana.

- Budućnost je jako dobar tim, neporažen je u ABA ligi i ta činjenica sama po sebi pokazuje kvalitet našeg protivnika. Moramo da budemo fokusirani i da se držimo plana od početka do kraja - istakao je Sferopulos, nekadašnji trener Olimpijakosa i Makabija.