ANALIZA

TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH JE PARTIZAN DOBIO DERBI! Amerikanac je PRELOMIO, a Obradović je ovim potezom poremetio Zvezdu!

Autor Nemanja Stanojčić

Partizan je pobedio Crvenu zvezdu u evroligaškom derbiju, ove tri stvari bile su ključne.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić/Kurir/Nenad Kostić

Partizan je slavio u prvom ovosezonskom večitom derbiju. U beogradskoj "Areni" savladao je Crvenu zvezdu Meridianbet (88:86). Nekoliko preokreta viđeno je tokom meča, serije jednog, pa drugog tima, smene u vođstvu, dramatična završnica. Muk u jednom momentu, pa veliko slavlje u narednom.

Svestan je i Željko Obradović da je njegov tim igrao sa previše oscilacija otkom meča. "Dominirali smo u prvoj četvrtini, skoro celo poluvreme i odna smo prestali da igramo pametno, pa su se onda ispoljile stvari koje nam se događaju iz meča u meč. Nisi u bonusu, primiš lake poene, svaki trening, svaki tajm-aut pričam o tome, nismo koristili faulove. Prestali smo da igramo, krenuli da soliramo, prilagoidli smo se posle toga, promenili odbranu i pobedili. Odlučila su i slobodna bacanja koja smo pogodili, Zvezda nije. Psihološki je ovo bilo veoma važno za nas", rekao je Obradović.

Čeka i trofejni stručnjak i svi u timu vesti o povredi Kevina Pantera i njegovom stanju. Vremena nema previše ni za slavlje ni za analize, jer će već u ponedeljak na istom mestu ponovo odmeriti snage (20 časova). Šta je prelomilo prvi derbi? Izdvojili smo tri stvari.

ALEKSA I DOUŽER

Svako ko je gledao meč mogao je da vidi da je Aleksa Avramović bio igrač odluke. Dao je 12 poena u poslednja tri i po minuta meča. Od "-7" (68:75) doneo je vratio je tim u život, spustio zaostatak i onda na 76 sekundi pre kraja pogodio ključnu trojku (83:80). Međutim, nije on bio jedini.

Igrač koji je bio iks faktor je Pi Džej Doužer. U prvom poluvremenu proveo je na parketu nešto više od minut. Presedeo je veći deo drugog dela na klupi, a onda ga je Željko podigao i ubacio na teren na dva minuta pre kraja treće deonice posle trojke Jaga dos Santosa i dvocifrenog zaostatka crno-belih (50:60). Svih devet poena dao je u poslednjem kvartalu, uključujući i trojku za vođstvo (80:79). I ne samo to, defanzivno je radio odličan posao, uhvatio je par važnih skokova, imao i dve asistencije za Smailagića. Pojavio se kada je bilo najbitnije.

ŽELJKO I TEŠKE ODLUKE

Izvor: MN Press

 Partizan je savršeno počeo meč (17:2), pa je na oko pet minuta pre kraja imao dvocifren minus (64:75). Kako je preokrenuo? Veliku ulogu u tome imao je Obradović i neke teške odluke koje je doneo. Spustio je petorku, Smailagić je igrao centra, Doužer, Avramović, Jaramaz i Naneli bili su na parketu. Nije bilo Kaminskog koji je bio odličan na startu, Ledeja koji je sporiji od Alena, ni Pantera koji bi verovatno bio tu da ga nije mučila povreda.

Za razliku od Janisa Sferopulosa koji je ostavljao Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira, koje su često crno-beli napadali, Željko je žargonski rečeno "klupirao" pojedince. "Kaminski je izvanredno počeo, pa je naišao perid gde u odbrani nije radio kako smo se dogovorili, pa je bila pogrešna komunikacija sa ostalim igračima, Zvezda je dala dosta poena. Doužer je bio loš u prvom poluvremenu, to sam mu i rekao. U drugom delu je bio agresivniji, dao sam mu loptu, zvao sam napad za njega, imao je pravi pristup", objasnio je Obradović.

HUK SA TRIBINA

Utakmica je rešena u neizvesnoj penal završnici. Upravo je tu bitnu ulogu imao i huk sa tribina i navijači koji su "pogurali" crno-bele. Teodosić je na 67 sekundi pre kraja promašio dva od tri bacanja posle trojke Avramovića (83:80), a Obradović je uvodio i izvodio Ledeja u poslednjim sekundama baš zbog penala.

Ledej je u poslednjih deset sekundi dao sva četiri slobodna bacanja i stavio je tačku na utakmicu. U tome je definitivno pomogla i publika sa kojom su posle meča svi slavili, pa i Matijas Lesor koji se uključio putem video poziva. Sledeći derbi je u ponedeljak i ponovo će Partizan biti domaćin.