Košarka

ŠOK! AMERIKANCI OTELI REPREZENTATIVCA HRVATSKOJ: Šarić ga ubeđivao da zaigra za Hrvate, on igra za SAD na Mundobasketu!

Autor Nikola Lalović

Svašta smo videli, ali da se SAD otima o košarkaša sa Hrvatskom, toga još nije bilo!

Izvor: Profimedia

Rade punom parom Stiv Ker i njegov stručni štab i sada su skoro zaključili spisak reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država za Svetsko prvenstvo. Nakon glasina o tome ko će se priključiti ekipi i zvaničnih objava vezanih za neke košarkaše, sada je zvanično saopšteno deset imene sa spiska, a među njima i - Hrvat! O čemu se radi? 

Za reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država će na Mundobasketu u avgustu i septembru nastupaće krilni igrač Bruklina Kameron Džonson. Rođen 1998. godine u Pensilvaniji od oca Gilbeta i majke Ejmi, na prvi pogled niko ne bi rekao da ima veze sa Hrvatskom, ali je KS Hrvatske želeo da on zaigra za nacionalni tim! U julu 2021. godine "Indeks" je pisao da Džonsonova majka Ejmi ima hrvatske korene i da je Kameron više puta isticao da ima hrvatske krvi. Takođe, naveli su da je njegov tadašnji saigrač u Finiksu Dario Šarić pokušavao da ga ubedi da zaigra za nacionalnu selekciju naših suseda.  

"Džonsonova majka je zaista hrvatskih korena, ali rođena je u Americi, neko od njenih roditelja bio je imigrant. Dario Šarić i on često su zajedno trenirali i družili se van terena. Kad bi se u klubu šalili na račun broja internacionalnih igrača u timu, Džonson je isticao kako ima hrvatske korene, pa su tu računali i njega", naveo je "Indeks" tada.

Džonsonova majka osim što je poreklom Hrvatica u prošlosti je igrala košarku na univerzitetu Kent, a Džonson je nakon tri godine na Pitsburgu i dve na Severnoj Karolini zaigrao u NBA za Finiks. Tu je bio do velikog trejda za Kevina Durenta i onda je prešao u Bruklin, a u ovoj ekipi je u finišu sezone bio starter na 25 mečeva. Igrao je u proseku 30 minuta i postizao 16,6 poena uz 4,8 skokova i 2,1 asistenciju. 

Sada je očigledno igranje za Hrvatsku kao opcija otpalo jer se opredelio da nastupa za SAD na turniru koji počinje 25. avgusta. Osim njega u timu će biti Entoni Edvards, Mikal Bridžis, Džejlen Branson, Džeren Džekson, Ostin Rivs, Bobi Portis i Voker Kesler. Ostala su još dva slobodna mesta u sastavu i govori se kako Stiv Ker pokušava da ubedi neku zvezdu poput Džejsona Tejtuma ili Bema Adebaja da se odazove i zaigra za nacionalni tim.