ČUDO!

OŠTEĆENA ROBA, ANONIMUSI, VEGAN I PENZIONERI: Nikola Jokić je do NBA titule vodio OTPISANE - to je pravo ČUDO!

Autor Nikola Lalović

Neverovatno je kakav je tim Nikola Jokić doveo do NBA titule!

Izvor: Profimedia

Nikola Jokić je ove sezone uspeo da dođe do svog prvog NBA prstena, a za razliku od nekih koji su osvajali trofeje zajedno sa zvezdama, on je to učinio sa timom u koji skoro niko nije verovao.

Prva zvezda tima pored njega je čovek koji je za sebe rekao da je "oštećena roba" i bio je ubeđen da će ga trejdovati. Najveći talenat ekipe je već sada imao tri operacije leđa, a najbolji defanzivac je neko za koga se mislilo da samo ume da zakucava. 

Tu su i veterani koji su izmenjali gotovo sve timove u NBA, nekoliko igrača za koje ni najveći NBA eksperti ne znaju, kao i jedan momak iz ABA lige. Ove ljude je Nikola Jokić doveo do titule!

DŽAMAL MAREJ

Izvor: Profimedia

Kakva priča! Draftovao ga je Denver 2016. godine, a onda su povrede krenule da ga ubijau! Posle kidanja prednjih ukrštenih ligamenata u aprilu 2020. godine uplakan je otišao kod Majka Melouna i pitao da li ekipa planira da ga trejduje. Nije to bio plan, sačekali su ga, a on je zaplakao nakon što je odigrao nestvaran plejof i osvojio NBA trofej!

MAJKL PORTER

Izvor: Profimedia

Ogroman novac mu je dao Denver, a on se onda povredio! Imao je tri operacije leđa već sada, sa 24 godine, a propustio je gotovo celu prošlu i delove svake sezone u kojoj je igrao.Draftovan je 2018. godine, a do 2020. godine je bio vegan.

ERON GORDON

Izvor: Profimedia

Prvo smo mu upoznali brata koji je igrao u Partizanu, pa njega. Bio je četvrti pik 2014. godine, na takmičenjima u zakucavanjima pravio je čuda, ali mu nisu dali nijednu titulu. Kada su posle sedam sezona loših rezultata u Orlandu svi otpisali Gordona, on je stigao u Denver i procvetao. Postao je defanzivni specijalac, možda i najbitniji šraf ovog tima posle Jokića. A to bez Jokića ne bi bilo moguće!

KENTEVIJUS KOLDVEL POUP

Izvor: Profimedia

Draftovali su ga očani Detroit Pistonsi, a onda je otišao u Lejkerse koji nisu bili ništa bolji.Tamo je dočekao Lebrona i Entonija Dejvisa i uz njih bio jedan od ključnih igrača sa ostatka tima u osvajanju titule 2020. godine u "bablu". Sada je imao uspone i padove u ovoj godini, a sada je starter u Denveru.

BRUS BRAUN

Izvor: Profimedia

Svi tuguju za njim u Denveru! Ušao je u ligu kao i Jokić, kao autsajder. Izabran je sa 43. mesta, nije se snašao u Detroitu i Bruklinu, a onda je na početku godine potpisao za Denver. Tu je počeo da postiže dvocifren broj poena, a u plejofu je prosečno davao 12 poena! Ipak izgleda da neće imati novca Nagetsi da ga ostave u ekipi.

IŠ SMIT

Izvor: Profimedia

Rekorder NBA lige! U 13 sezona promenio je 13 timova, malo gde je uspeo da ostavi trag i da zaigra, uglavnom je bio treći plej. Sada konačno ima svoj NBA prsten. Igrao je praktično sa svim igračima u NBA, a samo jedan mu je dao šansu da nosi NBA prsten. Onaj rođen u Somboru.

DŽEF GRIN

Izvor: Profimedia

Samo je malo "bolji" od Iša Smita! Promenio je 12 timova u 16 NBA sezona, a igrao je i za neke ekipe poput Bostona koje su se borile za titulu. Niko mu nije dao šansu da nosi NBA prsten osim Jokića, što je on i zvanično rekao!

DEANDRE DŽORDAN

Izvor: Profimedia

Uzeo je NBA prsten pre Krisa Pola i Blejka Grifina! Dominirao je u Klipersima sa njima dvojicom u "Lob Sitiju", ali ga je promena načina igre "pregazula". Od 2018. je svake godine menjao timove i kada je delovalo da ga više niko neće bivši "Ol Star" je došao da menja Jokića, Sa 34. godine mu se Srbin zahvalio - titulom.

KRISTIJAN BRAUN

Nije mogao više sreće da ima ovaj momak iz Kanzasa! Rođen je u toj državi, a u srednjoj školi je bio tako dobar da sada ta škola ima "dan Kristijana Brauna". Ovo mu je prva NBA sezona, , a imao je malo minutaže čak i u plejofu.

ZIK NADŽI

Igrao je bejzbol, pa fudbal, pa tek onda košarku. Komponuje muziku i on je novi NBA šampion! Uzeo ga je kao 22. pika na draftu Denver i projektuje se da bi naredne sezone mogao da bude bitan igrač sa klupe. Ima 22 godine. a poreklom je iz Nigerije.

VLATKO ČANČAR

Izvor: Profimedia

Sećamo ga se iz ABA lgie gde je igrao za Olimpiju, a od 2017. godine je u Denveru. Kada je otišao u NBA otišao je kao evropski šampion sa Slovenijom, a svake sezone u Nagetsima igra po malo više, Sada je odigrao 65 utakmica u šampionskoj godini.

PEJTON VOTSON

Još jedan anonimus u ovom timu. Kao i Kristijan Braun draftovan je na statu ove sezone,m aki jedva da je igrao, pojavio se na 28 utakmica i imao mali učinak. Od njega Denver hoće da napravi elitnog defanzivca, ali je trenutno daleko od toga.

TOMAS BRAJANT

Izvor: Profimedia

Još jedan 42. pik na draftu! Uzeli su ga Lejkersi, pa ga odmah oterali u Vašingtongde je pokazao da može da bude čak i starter! Ipak zbog povreda nije igrao na mnogo mečeva, a kada se vratio u Lejkerse nije imao prostora. Došao je tokom sezone u Denver i postao NBA šampion, a da je u plejofu ušao na samo jednom meču!

REDŽI DŽEKSON

Izvor: Profimedia

Još jedan koji je stigao tokom sezone. Uglavnom je tokom karijere bio igrač sa klupe kako u Oklahomi Vestbruku, tako i u Klipersima. Sa 33 godine izgubio je nadu da će imati svoj prsten, ali evo, sada je to java!

KOLIN GILESPI

Plej sa Vilanove, a to nešto znači! Izbacivao je ovaj koledž odlične plejeve iz drugog plana poput Džejlena Bransona i Rajana Arćidijakona. U NBA Gilespiju niko nije hteo da da šansu, a Nagetsi su ga potpisali iako je u julu 2022. imao tešku povredu i nije igrao ove godine. Sledeća sezona bi mogla da bude njegova!

DŽEK VAJT

Ovaj Australijanaac za koga malo ko zna igrao je na Djuku, pa je zatim 2020. pošto nije bio ni blizu NBA kvaliteta otišao u Melburn. Tu je uzeo NBL titulu, a onda je kao čovek sa kraja klupe sada i NBA šampion.