Košarka

ŽIVKOVIĆ: KADA IGRATE ZA CRNU GORU, ONDA MORATE DA IGRATE SRCEM I SA NAJVEĆIM MOTIVOM!

Autor Anđela Pešić Izvor CdM

Košarkašice Crne Gore nastavljaju kontinuitet učešća na Evropskim prvenstvima. Iako nikad mlađi tim, naša reprezentacija pobjedom protiv Austrije, kolo prije kraja kvalifikacija, osigurala je sedmo uzastopno učešće na kontinentalnoj smotri.

Izvor: FACEBOOK/ŽKK Budućnost Bemax

Kada se zna da u Crnoj Gori imamo šest klubova koji igraju seniorsku ligu, od čega izuzev Budućnost Bemaksa, Podgorica ima jednu seniorku, Novi dvije, Nikšić tri, jasno je da ukupno imamo jedva 50 seniorskih igračica, zbog čega je ovaj rezultat, zaista, podvig. Istina, baš kao u muškoj konkurenciji, tako i u ženskoj, imali smo neočekivanu ,,pomoć“ Rusije, koja je isključena, čime je posao u grupi postao lakši. Ipak, sa nikad mlađim timom ,,crvene“ su uspjele da odrade zacrtano i tako dodatno skrenu pažnju na sebe.

U meču odluke, protiv Austrije, kada je Crna Gora, baš kao i protiv Danske u gostima, bila bez Amerikanke Markiše Getling, Milice Jovanović i Jovane Pašić, u lidera je izrasla Dragana Živković. Kapitenka Budućnost Bemaksa pogodila je važne šuteve, donijela dodatnu energiju u odbrani i najboljom partijom u dresu reprezentacije definitivno pokazala da će u periodu koji slijedi biti sa izuzetno bitnom ulogom.

– Presrećna sam što smo uspjele da odradimo zacrtano. Kao što je poznato, ova reprezentacija je posebna, jer ima kontinuitet plasmana na veliko takmičenje kao rijetko koji drugi nacionalni tim. Sada, iako smo podmlađeni, svakako smo bili u obavezi da pokušamo da taj niz nastavimo i drago mi je da smo u tome uspjele. Nije bilo lako, ali ovo smo zaslužile – kazala je za Pobjedu Dragana Živković.

U meču protiv Austrije kapitenka ,,plavih“ odigrala je 29 minuta, postigla 15 poena (već u prvom poluvremenu), uz šut 5/3 za dva i 3/3 za tri, ostvarila 11 skokova za indeks 22, po čemu je ubjedljivo najkorisnija igračica meča.

"Dobila sam šansu i bila sam motivisana. Pogodila sam težak šut na kraju prve četvrtine, to mi je ulilo dodatno samopouzdanje i onda je bilo sve lakše. Jednostavno sam vjerovala u sebe, osjećala se dobro na terenu i znala sam da u sjajnom ambijentu možemo napraviti dobar rezultat. Drago mi je da sam u ovako važnom meču dala doprinos. Ovo je nešto posebno, igrate u dresu sa državnim grbom, a kada igrate za Crnu Goru onda morate da igrate srcem i sa najvećim motivom", istakla je Živković.

Upravo partija mlade košarkašice dokaz je da u našoj reprezentaciji dobijaju nove adute.

"Prilično smo podmlađeni, a ponovo smo imali kadrovskih problema, tako da nijesmo u najjačem sastavu. Ali, svaka od nas ima ogroman motiv. Znale smo kakav značaj ima utakmica i željele da damo doprinos da bismo ostvarile cilj", naglasila je Živković.

Crna Gora je već na Eurobasketu, ali će na kraju kvalifikacija, sjutra (20 h) ugostiti Dansku.

"Meč nema rezultatski značaj, ali je svakako nova prilika za mlađe igračice da stiču iskustvo. Bez obzira na sve, nastojaćemo da pobjedom završimo kvalifikacije", podvukla je Dragana Živković.