Košarka

MIHAILOVIĆ I LEKOVIĆ OBILJEŽILI КОŠARKAŠKU GODINU

Autor Kristina Milović

Košarkaški savez Crne Gore, na svečanosti u hotelu ,,Voco”, tradicionalno je proglasio najbolje u godini na izmaju, a nagrade su dodijeljene u sedam kategorija, od kojih su čak tri pripale Dubljevićima.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za najboljeg igrača i igračicu u 2022.godini proglašeni su Vladimir Mihailović (Mornar) i Marija Leković (Budućnost Bemaks).Zoran Vučeljić (SC Derbi) i Zorana Radonjić (Budućnost Bemaks) dobili su priznanja za najbolje mlade igrače, dok je selektoru muške mlade reprezentacije Dušanu Dubljeviću pripalo priznanje za trenera godine, koje nosi ime ,,Goran Poli Bojanić”. Priznanja za najbolje igrače u inostranstvu, kao po tradiciji, pripale su Bojanu i Jeleni Dubljević.

Priznanje za najboljeg košarkaša donijelo je i jednu specifičnost –prvi put u nezavisnoj Crnoj Gori to priznanje nije dobio igrač Budućnosti (tokom posljednje decenije to su bili Vladimir Dragićević, Bojan Dubljević, Aleksa Popović (dva puta), Suad Šehović (tri puta), Filip Barović, Nikola Ivanović (dva puta) i Džastin Kobs), tako da je Mihailović prekinuo tradiciju.

Za razliku od prošle godine, kada je na svečanosti u restoranu ,,AND1” Nikola Peković pravio rekapitulaciju godine, sada je prvi čovjek Košarkaškog saveza imao mnogo više razloga da s ponosom govori o svemu postignutom tokom godine na izmaku.

"Okupili smo se još jednom da pozdravimo naše najbolje košarkašice i košarkaše i na ovaj način im pokažemo da cijenimo sve što rade za crnogorsku košarku. Svi smo predano radili da bi postigli izuzetne rezultate u ovoj godini. Siguran sam da svi dijelimoutisak da je ovo bila rezultatski godina kakvu smo mogli samo da poželimo. Evropsku bronzu su nam donijeli mladi košarkaši. Na impresivan način B prvenstvo Evrope osvojile mlade košarkašice. I ostale mlađe selekcije bile na visokom nivou, a pioniri su slavili na šampionatu u Sloveniji.Seniori su punili Moraču i zajedno sa navijačima rušili velikane. Košarkašice su slavile u Danskoj kada je bilo najpotrebnije za plasman na Eurobasket. Mnogo je momenata koje ćemo pamtiti, a siguran sam da je mnogo onih sjajnih koje ćemo tek doživjeti. Naravno uz pomoć svih vas i podršku koja će nam biti potrebna kako bi se izborili sa svim izazovima", naglasio je Peković.

Seniori za pamćenje
Tokom 2022.godine naše selekcije imale su mnogo uspjeha.

Krenimo od seniora. Naši košarkaši otvorili su godinu impresivno –slavili su u februarskom ciklusu na gostovanju Mađarskoj u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, u kojima su još savladani Francuska, BiH i Češka, tako da smo na korak od plasmana na Mundobasket. Crna Gora ostavila je i odličan utisak na Eurobasketu - ,,crveni” su sa tri pobjede prošli grupu, stigli do osmine finala, gdje su zaustavljeni od domaćina Njemačke.

Mlada reprezentacija igrala je prvenstvo Evrope u Podgorici i osvojila bronzu.Nakon poraza od Poljske, savladali smo Tursku, Njemačku, Češku, Hrvatsku, ali nijesmo mogli da iznenadimo Litvaniju u polufinalu. Ipak, u utakmici za treće mjesto pao je Izrael – 86:77.

Juniorska reprezentacija imala je loš nastup na šampionatu u Turskoj, upisavši pet poraza, zbog čega su ispali iz A divizije. Za razliku od juniora, kadeti su osvojili deveto mjesto i samim tim uspjeli da sačuvaju mjesto u elitnom rangu. Pioniri su zablistali na Slovenija bolu – naša selekcija za igrače do 14 godina ostvarila je svih pet pobjeda u Slovenj Gradecu. Naša ,,3X3” reprezentacija na prvenstvu Evrope izborila je nastup među 12 najboljih selekcija.

Sjajne dame
Košarkaški savez poslije dužeg vremena prijavio je i dvije ženske selekcije. Reprezentacija do 20 godina igrala je na B prvenstvu Evrope i napravile nevjerovatan rezultata. Sedam utakmica, sedam pobjeda, uz koš razliku +256, čime su naše košarkašice dominantnoizborile A diviziju i osvojile zlato. Redom su padali Rumunija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Norveška, Izrael i Turska, protiv koje smo u finalu slavili sa čak 98:56, što je možda i najbolja slika dominacije kakva nije viđena na šampionatima.

Naša ženska reprezentacija do 16 godina na šampionatu B divizije u Podgorici, imala je odličan nastup. Kadetkinje su u šest utakmica ostvarile čak pet pobeda, ali su na kraju osvojile deveto mjesto, ali je ovaj tim pokazao da ima veliki potencijal.

Izvanrednu godinu za žensku košarku krunisale su naše seniorke. Nakon godinu su se okupile i savladale u Kopenhagenu Dansku, čime su dva kola prije kraja praktično već na Evropskom prvenstvu. U februaru će u Podgorici protiv Danske i Austrije tražiti jednu pobjedu kako bi sedmi put uzastopno izborile vizu za kontinentalnu smotru.