Košarka

TRESE SE BARSELONA, KATASTROFA SE BLIŽI! Ispaštaće košarkaški klub, dužni su DO GUŠE - režu budžet usred sezone?

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ne zaustavlja se strmoglavo ekonomsko potonuće Barselone pre samo godinu dana dug je bio 1.350.000.000 evra. Sada će ispaštati košarkaški tim.

Izvor: Profimedia/Urbanandsport/NurPhoto

Pre samo godinu dana prvi čovek Barselone Đoan Laporta održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je finansijska situacija u tom katalonskom klubu krajnje dramatična. Barsa je u dugovina do guše i tadašnji dug je iznosio 1.350.000.000 evra, što je zaista neverovatno veliki novac, pričao je tada Laporta. Objasnio je da klub troši na plate zaposlenih više nego što i zaradi, pa ne čudi što su pokušali da "skrešu" budžet, međutim ni to nije bilo dovoljno da bi ostala sportska društva u okviru Barselone prošla bez posledica.

Teška ekonomska situacija se nastavlja i prisilila je Barselone da primeni planova štednje u svim sportskim društvima. Barselona namerava da smanji budžet za 15 miliouna evra za sekcije košarke, rukometa, futsala, hokeja na travi i druge neprofesionalne sportove u sledeće tri sezone.

Najviše pogođeni deo Barselone biće svakako košarka. Budžet Katalonaca za igrače i članove osoblja u košarkaškom timu porastao je na 36 miliona evra prošle sezone, što je 2 miliona više nego u sezoni 2020-21, ali to više neće biti tako. Smanjenje troškova neće se odnositi isključivo za timove i igrače, primenjivaće se u gotovo svim društvima kluba, posebno za putovanja i smeštaj.

Košarkaški tim Barselone nije uspeo da prilagodi plate u klubu za sezonu 2021-22 i na taj način su potrošili 2 miliona evra više od očekivanog. Prema informacijama "2PlayBooka", Barsa je zabeležila ukupni gubitak od 30 miliona evra u prošloj sezoni.
Katalonci su imali ukupan gubitak od 115,2 miliona evra u poslednje četiri sezone, što je katastrofalan podatak za košarkaške uslove u Evropi.

Podsetimo, Barselona je jedan od klubova sa najvećim budžetom u Evroligi, a ovog leta je trener Šarunas Jasikevičijus dobio brojna skupa pojačanja. Između ostalog i reprezentativca Srbije Nikolu Kalinića. Videćemo da li će posle finansijskih poteškoća morati da menjaju planove u ovoj sezoni...