Košarka

BEZ IZNENAĐENJA U BERLINU, NAŠI KOŠARKAŠI FENOMENALNIM DRUGIM POLUVREMENOM ZAVRŠILI NASTUP NA EUROBASKETU

Autor Mirela Ljumić

Crna Gora nije uspjela da napravi senzaciju u osmini finala. Danas je bolja bila selekcija Njemačke, koja je zahvaljujući prvom poluvremenu, na svom parketu slavila rezultatom 85:79

Izvor: MONDO

Prvi minut utakmice protekao je u znaku Kendrika Perija - nakon sjajne rampe poentirao je flouterom na drugom kraju parketa za uvodno, i ujedno jedino vođstvo na meču naših.

Do kraja prve četvrtine igralo se u serijama - najprije je Njemačka sa 11 vezanih poena povela 11:2, ali su gosti odgovorili svojom serijom od 8:0. Nažalost, uslijedio je novi period bez koša za Crnu Goru, i od tog momenta utakmica ide u jednom pravcu.

Relativno podnošljivih 19:10 bilo je nakon završetka prvog kvartala, ali su se "panceri" sredinom drugog perioda igre odvojili na, vidjelo se i tada, nedostižnih +15.

Primarna želja pred još jedan duel gdje je naša selekcija autsajder, bila je da se izbjegne scenario prvog poluvremena iz duela sa Španijom. Međutim, mahom zahvaljujući odličnoj igri domaćih u oba pravca, upravo se to i dogodilo.

Nisu izabranici Boška Radovića uspjevali da iskontrolišu skok (22:12), naša unutrašnja igra bila je limitirana kompaktnošću u odbrani protivnika, pa se na odmor otišlo sa dvostrukom prednošću Njemaca (48:24).

Sjajno su "crveni" ušli u drugo poluvrijeme, pa smo na startu treće četvrtine vezali 13 poena i prišli na -13. Nosioc igre je i tada bio kapiten Dubljević, koji je ekipu "gurao" gotovo čitav turnir.

Fenomenalno otvaranje poslednje dionice unijelo je na kratko nemir u redove domaćih. Nova serija (ovog puta 14:2) koju je kreirao nevjerovatni Peri, vratila je u potpunosti Crnu Goru u igru (69:64).

Njemačka se vratila na dvocifreno vođstvo, ali su naši momci još jednom pokazali od čega su napravljeni. Nisu odustajali ni časa, a Mihailović je nakon odlične odbrane na 26 sekundi prije kraja iz kontre poentirao za samo -3 (80:77)!

Tada na scenu stupaju sudijski par, koji nakon gledanja snimka običan prekršaj Perija karakteriše kao nesportski, potom našoj klupi dodjeljuje i tehinčku, i time otklanja i poslednje rezultatske dileme. ,,Zanimljivo" je da su arbitri nešto ranije u potpunosti zažmurili na mnogo grublji faul Šrudera, koji je umalo prekinut pomenut kontranapad naše reprezentacije.

Najbolji u našim redovima bili su Peri (25 poena i 6 asistencija) i Dubljević (22 poena i 7 skokova) a pratili su ih Simonović (13 poena, 9 skokova) i Mihailović sa 12 poena. Na semaforu su se takođe upisali Drobnjak (5) i Radončić (2).

Ostaje veliki žal zbog večeras lošeg prvog poluvremena, ali glavni dojam je činjenica da možemo i moramo biti ponosni, ne samo na današnji epski povratak, već i na cjelokupan turnir naše selekcije!

Uz ovakav odnos prema dresu, požrtvovanost i hemiju u timu, sigurno je da plasman na drugi uzastopni mundobasket, u februaru neće izmaći!