Košarka

BRAVO MOMCI! CRNA GORA SA TREĆE POZICIJE IDE U 1/8 FINALA EUROBASKETA!

Autor Kristina Mitrović

Crnogorska košarkaška reprezentacija napravila je veliki uspjeh, plasiravši se u nokaut fazu Evropskog prvenstva! U presudnom meču večeras je savladala Gruziju, rezultatom 81:73.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Nije naše omelo ni perfidno suđenje u Tbilisiju, dokazala je Crna Gora da je kvalitetnija od Gruzije, a rezultat bi u normalnim okolnostima sigurno bio i ubjedljiviji.

Igrač meča bio je plejmejker Budućnosti, Igor Drobnjak, koji je sa 22 poena predvodio Crnu Goru do herojske pobjede.

Dobro su ušli naši u meč, održavavši blagu prednost zahvaljujući prevashodno poenima iz reketa. Gruzini su hvatali priključak preko šuta za 3 (bolji procenti nego sa linije penala), pa je prva četvrtina završena rezultatom 21:19 u korist crnogorske reprezentacije.

Drugi period igre počinje sankcionisanim nesportskim ponašanjem domaćina, koje su naši iskoristili za pravljenje mini-serije od 5:0.

Ipak, Gruzija je ponovo pronašla šut van linije 3, 75 , zbog koga je došla i do prvog vođstva na meču, a 4 minuta prije kraja poluvremena nastao je ogroman problem za našu selekciju. Dubljeviću je suđen nepostojeći treći faul, naš kapiten je (s pravom) protestovao, a sudije su to iskoristile za pokazivanje tehničke greške, koja je automatski značila i četvrta lična za stamenog Nikšićanina.

"Crveni" su i na ovu nepravdu sjajno odreagovali, pa su poenima Drobnjaka, Perija i Simonovića na predah otišli sa +6 (41:35).

Domaćinsko suđenje nastavilo se i u 3. dionici, ali su naši uspješno odolijevali pritisku sa terena i tribina. U igru se tada vratio i Bojan Dubljević, pogodivši vrlo bitnu trojku, a par napada kasnije je na isti način Peri postavio tada rekordnih +8.

Sanadze je nakon tajm-auta Zurosa vezao 5 poena, pa je time na isti potez natjerao i naš stručni štab. Na kraju treće četvrtine desio se najljepši trenutak na meču - Crna Gora imala je 1, 5 sekundi za šut, a magični Igor Drobnjak pogodio je trojku uz zvuk sirene, iz gotovo nemoguće pozicije. Pred period odluke rezultat je glasio 58:52.

Na početku četvrtog minuta poslednjeg kvartala Dubljeviću je suđen i više nego sporan faul u napadu, pa su naši u završnicu morali bez najboljeg igrača.

Na nešto više od 3 minuta prije kraja Radović je zvao i treći tajm-aut, a prednost za našu selekciju bila je +3. Reakcija je bila prava, Mihailović (prvom trojkom iz prvog pokušaja) i ponovo sjajni Drobnjak (realizovao kontru nakon osme asistenciju Perija) vezali su 5 poena i vratili +8.

Nisu naši dozvolili neizvjesniju završnicu, pa je nakon još jedne ispaljene trojke domaćina otpočelo veliko i zasluženo slavlje.

Pored pomenutog Drobnjaka standardno dobar bio je Kendrik Peri sa 17 poena i 9 asistencija. Bekovski tandem pratili su Dubljević sa 10 (za samo 18 minuta igre), Radončić sa 9, te Mihailović, Radović (11 skokova) i Simonović sa po 7 poena. Polaganjem se upisao i Petar Popović, čiji se pravi ofanzivni doprinos očekuje u 1/8 finala.

Zakazali su Crnogorci još jedan duel sa domaćinima prvenstva, jer će za 3 dana odmjeriti snage sa Njemačkom u Berlinu.