Košarka

LOŠ DAN NAŠIH MOMAKA, SJUTRA VJEROVATNO PRESUDAN MEČ SA GRUZIJOM!

Autor Anastasija Đonović

Crna Gora nije uspjela da napravi iznenađenje i umješa se u borbu za prvo mjesto u grupi. Izabranici Boška Radovića poraženi su od Španije, rezultatom 82:65

Izvor: MONDO

"Furija" je bila vidno opreznija i motivisanija nego što je to bio slučaj 2 dana ranije, kada su ležernom igrom i šokantnim porazom od Belgije znatno otežali našima put do 1/8 finala.

Od početka su Španci uspostavili svoj ritam, pa su preko agresivne odbrane, brzih kontri i fenomenalnog šuta za 3, već u prvom periodu igre stekli dvocifrenu prednost.

U drugoj četvrtinu su momci Serđa Skariola stigli da dupliraju vođstvo (53:31 bilo je na poluvremenu), ali više od samog rezultata za brigu su bili gotovo svi statistički parametri. Španci su (mahom otvorene) trojke šutirali 8/12, naša reprezentacija je pogodila samo dvije iz istog broja pokušaja, a imali smo i čak 19 skokova manjka (6:25)!

Odnos crnogorskih košarkaša nikada nije bio upitan, pa se tako u nastavak ušlo sa vidnom željom da se prednost osjetnije smanji. Međutim, izgleda za takav ishod nije bilo.

Drugo poluvrijeme ali slika gotovo ista - mnogo isforsiranih šuteva naših, braća Hernangomez dominiraju reketom, a njihovi niži saigrači pronalaze raznovrsna rešenja u napadu.

Ovakav rasplet situacije rezultirao je novom najvećom prednošću Španaca, koja je početkom treće dionice iznosila 27 razlike, ali je taj period igre završen nešto "pristojnijim" minusom (67:48).

Do kraja meča naši su uspjeli da malo poprave utisak, prije svega zahvaljujući ponovo fenomenalnom Vladimiru Mihailoviću. Bek Mornara bio je sa 18 poena opet najefikasniji u našim redovima, a ofanzivno su mu najviše pomagali Peri (10 poena, 9 asistencija), Simonović (11 poena), Radović sa 9, te Radončić sa 8 poena.

Najjači utisak sa meča jeste neočekivano loša partija Bojana Dubljevića (3 poena, svega jedan šut za dva), odnosno sjajna defanzivna taktika Skariola, čijom su primjenom njegovi igrači u potpunosti neutralisali našeg kapitena.

Ipak, nadamo se da će fenomenalni centar zajedno sa svojim saigračima ponovo pronaći način za neophodno podizanje nivoa igre, jer nas sjutra od 19 časova, protiv Gruzije očekuje vjerovatno najvažnija utakmica na turniru.

Važnost meča sa domaćinima može biti znatno manja, ukoliko Bugarska istog dana ali u ranijem terminu, uspije da iznenadi Belgiju. U tom slučaju Crna Gora bi nezavisno od meča sa Gruzinima igrala 1/8 finala Eurobasketa, zbog boljeg međusobnog skora od Belgije i Bugarske.