Košarka

SKANDAL NA EUROBASKETU - SUDIJE "UKRALE" LITVANCIMA SLOBODNO BACANJE? Odmah su se žalili: Gledao nas i NIŠTA nije uradio

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Litvanci ljuti na arbitre zbog situacije u kojoj tvrde da su oštećeni.

Izvor: Profimedia/Federico Gambarini/dpa

Mnogi koji su gledali dramatičnu utakmicu Litvanija - Njemačka na Eurobasketu ostali su u dilemi da li su dobro čuli da je selektoru "pancera" Gordonu Herbertu krajem treće četvrtine dosuđena tehnička greška. Iako je ona presuđena, nijedan Litvanac nije izveo "kazneno" slobodno bacanje i meč je nastavljen kao da se ništa nije dogodilo.

Ipak, Litvanci su to primijetili i posle meča su se žalili. "Trener sa njihove klupe je dobio tehničku i mi nismo dobili slobodno bacanje za to. Kada su naši treneri počeli da protestuju, delegat je samo sjedio za zapisničkim stolom, crvenio je i ništa nije uradio", rekao je reprezentativac Litvanije Mindaugas Kuzminskas.

Litvanci su izgubili meč posle dva produžetka, 107:109, a u zavšrnici četvrte četvrtine napravili su čudesan povratak i izborili neriješen rezultat. Sada se žale na to da su ih oštetili arbitri Manuel Maconi iz Italije, Vojćeh Liska iz Poljske i Mihal Proc, takođe iz Poljske. "Trebalo je da pobijedimo prije produžetka, kao i u poslednje dvije utakmice. Teško je. Taj šut koji nam nije dopušten koštao nas je u produžetku. Sada ništa ne možete da uradite. Možda smo previše obraćali pažnju na to", rekao je posle meča litvanski reprezentativac Marijus Grigonis.

Prije tehničke greške, centar Litvanije Jonas Valančijunas iznudio je prekršaj beka domaćih Maoda Loa, posle čega je promašio oba penala. Njemci su potom uhvatili skok i meč je nastavljen. Litvanski portal "Basket njuz" objavio je da su u zvaničnoj statistici isprva bila upisana tri slobodna bacanja, a da je potom jedno izbrisano. FIBA se još nije oglasila o ovim navodima, a Litvanci su dramatičnim porazom pali na skor 0-3 i imaju apsolutni imperativ pobijede u mečevima protiv Mađarske i Bosne i Hercegovine u utorak i srijedu.