Košarka

NAJVEĆA DRAMA EUROBASKETA! Derbi za infarkt i šut za pobedu! Litvanija pred ISPADANJEM sa Evropskog prvenstva!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Litvanija izgubila od Nemačke i potpuno zakomplikovala svoj plasman iz grupe. Nikad lošije nije počela Evropsko prvenstvo.

Izvor: Profimedia/Federico Gambarini/dpa

Litvanija je izgubila i treći meč na Eurobasketu! U derbiju Grupe B, Nemačka je pobedila u Kelnu u trećem produžetku i tako dovela nekadašnjeg šampiona Evrope u jako komplikovanu poziciju pred poslednja dva kola. Litvanci će ih dočekati sa skorom 0-3, što je njihov najlošiji početak na evropskim prvenstvima u istoriji. Ka takvom startu gurnuo ih je evroligaški veteran Maodo Lo, koji je u završici drugog produžetka dao uzastopne trojke i odveo ekipu ka trijumfu, uprkos lošim potezima lidera ekipe Denisa Šrudera, koji je srljao, promšivao i neuspešno tražio rešenja.

Litvanija je u poslednjim trenucima imala šut za pobedu, ali je Arnas Butkevičijus pogodio samo "prvi" obruč i tu je sve bilo gotovo! Hala u Kelnu je slavila, a nemački košarkaši su se držali za kolena od umora i stresa, jer u u četvrtoj četvrtini ispustili trijumf i dopustili rivalu da se vrati. Ipak, za to nisu bili kažnjeni do kraja. Bilo je uživanje gledati duele NBA asova u Kelnu, u kojem su posebno blistali centar Litvanaca Jonas Valančijunas sa čak 34 poena i 14 skokova, kao i mladi bek Orlando Medžika Franc Vagner (21 godina), koji je ubacio 32 poena, uz osam skokova. Šruder mu je pomogao sa 25, a Lo sa 21 poenom.

Šta sada čeka Litvaniju? Uoči utakmica protiv Mađarske u utorak i Bosne i Hercegovine u sredu, Litvanci će sa Mađarima biti na poslednjem mestu tabele Grupe B, u kojoj je Nemačka perfektna sa učinkom 3-0, a prate je Slovenija (2-0), BiH (1-1), Francuska (1-1). Plasman u sledeću rundu ostvariće po četiri ekipe iz svake grupe, a ovi timovi "ukrstiće" u osmini finala sa grupom iz Tbilisija, gde je i Crna Gora blizu plasmana u nokaut fazu.

Možda ce vas zanimati

U ovom trenutku, sve neizbežno seća na Eurobasket 2013, kada su Litvanija i BiH u poslednjem kolu takođe igrale utakmicu za plasman i kada su Litvanci pobedili iako je Mirza Teletović ubacivao trojke "sa parkinga". Potom su došli sve do finala, u kojem ih je pobedila Francuska.

  • LITVANIJA: Brazdejkis 12, Butkevičijus 6, Ehodas 3, Gidraitis, Grigonis 17, Jokubaitis 7, Kuzminskas 11, Lekavičijus 4, Sabonis 14, Valančijunas 34, Zemanitis, Žukauskas
  • NEMAČKA: Gifaj 4, Holac, Lo 21, Obst 9, Šruder 25, Sengfelder, Tajs 11, Timan 2, Vojtman 3, Vagner 32, Vejler-Bab 2, Volfart-Boterman