Košarka

JOŠ JEDAN TRIJUMF NAŠE SELEKCIJE, NOKAUT FAZA JE SVE BLIŽA!

Autor Kristina Mitrović

Crna Gora upisala je drugu uzastopnu pobjedu na Eurobasketu, savladavši selekciju Bugarske, rezultatom 91 : 81!

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Samo matematička teorija dijeli "crvene" od 1/8 finala Evropskog prvenstva! Cilj je i prije turnira bio jasan - pobijediti Bugarsku i Belgiju, te se uz realan rasplet događaja u grupi domoći glavne faze.

Međutim, jasno je da se naši momci neće zadovoljiti ovim, već će bolji plasman tražiti i u naredna dva meča, a naročito u poslednjem, kada će protivnik biti oslabljena Gruzija.

Nešto drugačiji meč od jučerašnjeg - nije Crna Gora uspjevala da stekne opipljiviju prednost tokom prvog dijela, naprotiv. Vezenkov i saigrači su dobrim šutem spolja (gotovo 50%) održavali meč u egalu, pa se na odmor otišlo sa " -1 " (46 : 45).

Prvo poluvrijeme pored velikog broja koševa obilježile su i povrede naših bekova (Perry i Popović). Dirigentsku palicu u pomenutom periodu preuzeo je mladi Drobnjak, koji je sa odličnih 9 poena pokazao da se na njega i te kako može računati.

Srećom, povreda Perija nije bila ozbiljnije prirode, pa se u drugom poluvremenu doskorašnji plejmejker Budućnosti vratio na teren.

Ali početak nastavka bio je rezervizan za zvijezdu Mornara - Mihailović je nastavio
gdje je stao u prvom poluvremenu, napravio je seriju 7:0 upisavši svoj 20. poen, i odveo našu reprezentaciju na +6.

Saigrači su ga ubrzo ispratili u sličnom ritmu, i još jednom dokazali da su najbolji u trećem kvartalu. Zahvaljujući odličnoj defanzivi (samo 12 poena Bugara u tom periodu), uoči poslednjeg dijela igre rezultat je glasio 67 : 58.

Tada se Bugarska ponovo budi, i preko nezaustaljivog Vezenkova stiže do preokreta (73 : 75). Izabranici Boška Radovića su i na to imali spreman odgovor, ovog puta su poenima iz reketa (Dubljević i Radović) napravili ključan preokret. U relativno mirniju završnicu ušlo se nakon sjajnih ofanzivnih skokova, pa je naša selekcija slavila rezultatom 91 : 81.

Najbolji u crnogorskim redovima bili su Mihailović sa 23, Dubljević i Drobnjak sa po 17, Radović sa 16, te Peri sa 12 poena.

Naša reprezentacija trenutno se nalazi na čelu grupe, a za prolazak u glavnu fazu (ako ne uspije slaviti u naredna 2 meča) trebaće joj očekivani rezultati :
- pobjeda Španije nad Belgijom
- pobjeda Turske nad Belgijom
- pobjeda Turske nad Gruzijom

Narednu utakmicu igramo u utorak, a rival će od 16 : 15 biti favorizovana Španija.