ODLUČENO

AMERIČKA KOŠARKAŠICA PROGLAŠENA KRIVOM! Sud u Rusiji bez milosti - poznata i ZATVORSKA kazna zbog švercovanja droge!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Čitav svijet pričao je o američkoj košarkašici Britni Griner koja je još od februara u pritvoru.

Izvor: FoNet/Pool Reuters/Evgenia Novozhenina

Američka košarkašica Britni Griner proglašena je danas krivom u Rusiji za šverc droge. Ona je privedena još u februaru, a danas joj je izređena presuda koju je cio svijet pratio - osuđena je na devet godina zatvora.

Tužilac je inače tražio devet i po godina zatvora za zvijezdu WNBA, ali je sud u odnosu na taj zahtev smanjio kaznu za šest mjeseci. Inače u poslednjih nekoliko nedelja pričalo se o "dogovoru" sa Amerikancima koji su tražili njeno izručenje.

Griner je u sud stigla sa lisicama na rukama i u pratnji ruskih oficira. Kada je skinula lisice, razgovarala je sa svojim pravnim timom, a potom podigla fotografiju Jekaterinburga, kluba za koji igra u Rusiji tokom pauze u SAD.

Tokom svog izlaganja košarkašica se izvinjavala i tražila oproštaj od svog kluba u Rusiji u kojem igra, baš kao i od svojih saigračica zbog svega što je uradila. Podsjetimo, u više navrata se govorilo o zabrinutosti da se ona koristi kao politički pion u sukobu zemlje protiv Ukrajine.

Prethodno je Griner priznala krivicu pošto se nadala da bi to bilo dovoljno da bude deportovana.

Podsjetimo, ona je uhapšena na aerodromu "Šeremetjevo" u Moskvi sa marihuanom u svom prtljagu i od tada su američke vlasti pokušale da je deportuju nazad, nisu u tome uspjele. Čak su nudili i ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Buta.