Počivaj u miru

TUGA U ŠPANIJI, PREMINUO NAJVEĆI TRENER REAL MADRIDA U ISTORIJI: 4 puta bio šampion Evrope, uvek preko naših klubova!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Legendarni Pedro Fernandiz, najtrofejniji trener u istoriji Real Madrida preminuo je u svojoj 93. godini.

Izvor: Youtube/informacionalictv

Tužne vesti dolaze iz Španije, gde je u svojoj 93. godini preminuo najveći trener u istoriji Real Madrida Pedro Fernandiz. Legendarni stručnajk koji je vodio "kraljevski klub" tokom decenije i po od 1959. do 1975. godine najtrofejniji je stručnjak u istoriji kluba. 

Sa Real Madridom je prvu titulu šampiona Španije osvojio 1960. godine, a poslednju tačno 15 godina kasnije. Uzeo je 12 titula prvaka Španije i uz to 11 titula Kupa Kralja. 

Kada je preuzeo klub Real još uvek nije bio među velikanima evropske košarke, imali su jednu titulu prvaka Evrope, a onda su sa Fernandizom na čelu uzeli još četiri titule šampiona Evrope.

Prva je došla 1965. godine kada je u polufinalu Kupa šampiona u tesnom dvomeču dobijen OKK Beograd, a onda je u finalu Real bio bolji od CSKA iz Moskve. Dve godine kasnije došla je nova titula i to opet posle pobede nad jugoslovenskim predstavnikom u polufinalu.

Ovoga puta igrao se jedan meč i Real je u meču na jednu loptu savladao Olimpiju iz Ljubljane. Nakon toga Real je u finalu savladao Simental iz Milana, sadašnju Olimpiju.

Naredne godine odbranio je Real titulu prvaka Evrope, a sada je u polufinalu rival bio Zadar! Nakon pobeda nad Zadrom savladan je u finalu Spartak iz Brna, a onda je usledila pauza do 1974. godine kada je prvi put došao do finala bez meča sa šampionom Jugoslavije. Tada je u finalu pao Vareze. 

Fernandiz je kao jedan od najvećih evropskih trenera svih vremena 2007. godine primljen u košarkašku kuću slavnih.