Košarka

HRVATI NAPUŠTAJU ABA LIGU, IGRAĆE TAKMIČENJE ZA KOJE NISTE ČULI!? Procurio dokument - evo do kada imaju rok da IZAĐU!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Hrvatski klubovi bi mogli da napuste regionalno takmičenje. Poznati stručnjak Aco Petrović je objavio i fotografiju dokumenta sa predlogom šta i kako će tamošnji klubovi igrati sljedeće sezone.

Izvor: MN Press/Twitter/screenshot/petrov_aco

Spremaju se novi potresi u ABA ligi, jer bi hrvatski klubovi mogli da napuste to takmičenje. Upravo to je predlog tamošnjeg košarkaškog saveza, koji je javnosti prenio legendarni hrvatski košarkaš i trener Aco Petrović. On je putem društvenih mreža objavio zanimljivu fotografiju.

Na slici se nalazi formular dostavljen klubovima, po kojem mogu da podnesu predlog za istupanje iz regionalne lige. Ova poruka je izazvala dosta polemike, posebno što se tu nalazi i stavka prema kojoj je rok za izjašnjavanje petak, 13. maj. Svemu tome u prilog idu i finansijski problemi sa kojima se suočio Zadar, kao i činjenica da hrvatski predstavnici ni ove sezone nisu bili konkurentni u regionalnom takmičenju. Cibona je završila na osmom mjestu, Zadar na 12, a Split na 13, pa neće ispasti samo zbog pravila prema kojem jedna zemlja ne može da ima šest predstavnika.

Prema Petrovićevoj objavi, predlog je da klubovi koji igraju u najjačem takmičenju Hrvatske od evropskih takmičenja mogu da učestvuju samo u FIBA Ligi šampiona, FIBA Evropa kupu i u regionalnom takmičenju "Alpe Adrija kupu". To je međunarodno takmičenje klubova iz zemalja centralne Evrope, formirano 2015/16 i kojem se takmiče timovi iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Iz ovdašnjeg regiona igrali su ga hrvatski klubovi Škrljevo, Gorica, Šibenka, kao slovenački timovi Šenčur i Ilirija. Ove sezone titulu je osvojio slovački klub Patrioti Ljevice.

"Evo kako izgleda predlog HKS-a prema klubovima da napuste ABA ligu", napisao je Petrović.

Uz to je objavljen i rok za podnošenje spomenute izjave koji ističe 13.5 i navodi se da će svi klubovi koji se tada ne izjasne da budu smatrani kao da ne žele da budu dio takmičenja u toj zemlji, jer će Košarkaški savez Hrvatske dopustiti da se takmiče samo u takmičenjima koje ono priznaje.

"Ova izjava služi košarkaškom savezu Hrvatske kao potvrda navdenog u svrhu slaganja finansijske konstrukcije i pripremanja finansijske i druge pomoći i podrške hrvatskim klubovima koji imaju želju da se razvijaju i da rastu kroz službena takmičenja koja su priznata i prepoznata od strane HKS-a i koji će na taj način doprinosti razvoju hrvatske košarke u Evropi", piše u formularu.