Košarka

MIJOVIĆ ZA MONDO O PLEJ-OFU ABA LIGE: BIĆE INTERESANTNO, BUDUĆNOST KADA UHVATI RITAM MOŽE DA IDE DO KRAJA

Autor Alen Kasmić

Bivši trener Budućnosti je za MONDO pričao o doigravanju regionalnog takmičenja, bivšem klubu, mladim igračima...

Izvor: MN Press

Nedjelju dana pauze bliži se kraju, sve je spremno za rasplet i najvažniji dio u sezoni. Od ove godine u drugačijem formatu. Plej-of Admiralbet ABA lige počinje u subotu prvim četvrtfinalnim duelima. U centru pažnje naše javnosti svakako će biti duel Budućnost Volija i FMP-a, dok će se u drugom sastati Cedevita Olimpija i Igokea. Da podsjetimo, Crvena zvezda i Partizan kao prvoplasirani i drugoplasirani „preskaču“ prvu rundu i čekaju rivale u polufinalu.

O svemu viđenom tokom ligaškog dijela, kao i o tome šta možemo očekivati u doigravanju razgovarali smo sa bivšim trenerom "plavih" Petrom Mijovićem.

"Prije svega, ja sam veliki pobornik ABA lige. Ovo takmičenje drži košarku na ovim prostorima i mora da preživi", istakao je Mijović na startu razgovora za MONDO.

Mnogo toga zanimljivog donio je ligaški dio sezone, a naš sagovornik ističe da nije bilo iznenađenja.

"Rezultati Zvezde, Partizana, Budućnosti i Cedevita Olimpije govore da postoji ozbiljan kvalitet i s pravom su zauzeli prva četiri mjesta. To je bilo realno. Imali su kvalitetnu sezonu i u Evropi, imaju sjajne trenere, igrački kadar, budžete".

Osim kvarteta Mijović je izdvojio još neke ekipe.

"Igokea je i ove sezone i pored nekonurentnog budžeta kada su u pitanju ove četiri ekipa napravila je dobar rezultat. FMP i SC Derby su sa plejadom mladih igrača imali fenomenalne sezone. Vidjelo se i ove sezone da je polovina liga izjednačeno. Mornar je sigurno mogao da uđe među šest, ali su imali mnogo pehova tokom sezone. Povrede, odlasci Amerikanaca, sve igrači iz spoljne linije".

Plej-of regionalnog takmičenja igraće se u novom formatu. Čini se da će biti zanimljivije za gledanje, neizvjesnije.

"Biće interesantno. Teško je, liga je produžena zbog odloženih utakmica. Zvezda i Partizan će imati pauzu nešto dužu. S jedne strane je dobra stvar da se ekipe osvježe, ali ima tu i mana. U sred sezone pauza, igrači su sve već navikli na ritam igranja više utakmica nedjeljno. To je mač sa dvije oštrice, ali nema sumnje da će naći načina da se adaptiraju na sve to", jasan je Mijović.

Prva prepreka Budućnosti biće uvijek nezgodni FMP koji je zadao mnogo problema „plavima“ u dva meča ligaškog dijela. Kako vidiš Budućnost?

"Specifična selekcija ekipe, sa jednim strancem više nego ranije, širi roster od 14 igrača. Ekipa koja ima izuzetan talenat. Kobs i Peri su na granici evroligaškog kvaliteta, Sili ima bogato iskustvo, uz sve domaće igrače. Ekipa kada nađe ritam i kada djeluje koncentrisano i kompaktno može mnogo. Ne treba potcijeniti FMP. Oba prethodna meča bila su na jednu loptu, mladi igrači igraju sa mnogo energije. U polufinalu je sve otvoreno, Partizan je blagi favorit zbog domaćeg parketa, ali ako bude prava Budućnost može da ide do kraja", jasan je Mijović.

Ono što je za ponos svih ljubitelja Jadranske lige je veliki broj mladih igrača koji su i ove sezone imali prostora da pokažu svoj raskošni talenat.

"ABA liga uvijek iznjedri neko vrhunsko mlado ime. Podneblje smo sa najvećim košarkaškim potencijalom. Izdvojili su se Kamenjaš, Ivišić, Matković, Jović, Đurišić... Sve legitimni učesnici NBA drafta“, kazao je bivši trener Mornara, Podgorice, Zete, Roana, Baškimija, Sigala, Slaska...

A, kada bi mogao da izdvojiš ono što je obilježilo sezonu šta bi to bilo?

"Pa ono zbog čega se ABA liga još više cijeni u Evropi svakako je povratak Željka Obradovića, najboljeg trenera svih vremena. Manje je i tenzija što vrijedi posebno istaći", zaključio je Petar Mijović u razgovoru za MONDO.

PLEJ-OF ADMIRALBET ABA LIGE

ČETVRTFINALE (prvi mečevi)

SUBOTA

19.00h Cedevita Olimpija - Igokea

21.00h Budućnost Voli - FMP