Košarka

CRNOGORSKI KOŠARKAŠI UMJESTO RUSIJE NA EUROBASKETU?!

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do niza ekonomskih, ali i sportskih sankcija prema najvećoj zemlji na svijetu.

Podsjećamo, Ruse su iz svih takmičenja već izbacile glavne fudbalske organizacije (FIFA i UEFA), rukometne (IHF i EHF), odbojkaške (FIVB i CEV) i vaterpolo (FINA i LEN), a samo u jednom od pet kolektivnih sportova na programu olimpijskih igara su i dalje donekle “živi” - u košarci.

FIBA, naime, 25. marta na sjednici Centralnog borda nije donijela odluku o definitivnom isključenju svih ruskih selekcija, već je samo produžila suspenziju. Konačno rješenje bi trebalo da bude donijeto u maju, ali se čini da će Rusi i definitivno preskočiti Eurobasket u Njemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji, pišu Vijesti.

Možda ce vas zanimati

”Zbornaja” bi trebalo da igra u grupi A u Tbilisiju sa domaćom Gruzijom, Španijom, Turskom, Belgijom i Bugarskom, ali je praktično nemoguće da do tog scenarija dođe. Mnogo je razloga za to - u Gruziji je antiruski pokret veoma jak nakon rata 2008. godine, vojnim operacijama u Ukrajini se ne nazire kraj, a i brojni nacionalni košarkaški savezi poručuju da im ne pada na pamet da igraju protiv tima koji vodi srpski stručnjak Zoran Lukić.

Kako prenose Vijesti, iz Italije, Holandije i Islanda, zemalja koje su sa Rusijom u grupi H kvalifikacija za Mundobasket, stigle su zvanične najave da ne žele da igraju te mečeve u julu. Italijanski olimpijski komitet (CONI) je pozvao Fibu da poštuje odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je savjetovao internacionalnim sportskim organizacijama da izbace Ruse i Bjeloruse iz svih takmičenja.

"Samo košarka i biatlon nisu još isključili ruske sportiste i to nije dobro. Italija neće igrati protiv Rusije, a CONI potpuno podržava stav predsjednika Košarkaškog saveza Italije Đanija Petrućija", saopštio je predsjednik krovne organizacije sporta na Apeninima, Đovani Malago.

U slučaju da Rusija bude i definitivno izbačena sa Eurobasketa, prvi kandidat da je zamijeni je Crna Gora. Za to postoje dva “jaka” argumenta - “crveni” su 25. na FIBA rang-listi, tj. najbolje plasirani od svih selekcija koje nisu izborile plasman na Eurobasket, što bi po pravilima trebalo da im otvori mjesto, a uzgred se jedini sa tri pobjede nisu kvalifikovali na 41. šampionat Starog kontinenta, navode Vijesti.

Ako bi Crnoj Gori bio upućen poziv, to bi joj bio četvrti nastup na evropskim prvenstvima. Plasman u drugu fazu je izborila samo 2017. godine, kada je u osmini finala poražena od Letonije i šampionat završila na 13. mjestu, zaključuju Vijesti.