Košarka

EUROBASKET 2025. U TRI "NEKOŠARKAŠKE" ZEMLJE: Čudna odluka FIBA - Igraće se od Kipra do Finske, kvalifikacije već počele

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

FIBA je odlučila da domaćinstvo ponovo bude podeljeno.

Izvor: MN Press

U septembru nas posle punih pet godina očekuje Evropsko prvenstvo u košarci. Čak četiri zemlje su domaćini - Češka, Gruzija, Italija i Nemačka - dok se trend podeljenog domaćinstva produžava i na turnir nakon toga.

FIBA je u utorak odlučila da domaćinstvo Eurobasketa 2025. godine dodeli Letoniji, Kipru i Finskoj, zemljama koje ne mogu da se pohvale da su naročito "košarkaške", ali je verovatno cilj da se sport dodatno popularizuje u ovim sredinama. Podsticajna mera već je znala da donese boljitak evropskoj košarci...

Tako će se na Kipru i Finskoj igrati samo grupna faza Eurobasketa, dok će se u Letoniji igrati i grupna faza i završnica turnira, a konačni datumi biće kasnije objavljeni.

Zanimljivo je da su još u novembru počele pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. godine i po običaju prvo igraju najslabije rangirane reprezentacije koje će morati da prođu nekoliko faza kako bi stekle pravo nastupa na završnoj smotri, a na kojoj opet učestvuje dosta reprezentacija.

Ako ne bude promena u poslednjem trenutku, gledaćemo čak 24 državna tima na Evropskom prvenstvu.