Selidba!

LEGENDA ABA LIGE SE JAVILA - CEO TIM NAPUSTIO UKRAJINU: Daleko su od ruske granice, ali su SVI OTIŠLI!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Dugogodišnji centar Cedevite od prošle godine nosi dres Prometeja, a sada je sa tim timom našao način da se evakuiše iz zemlje.

Izvor: MN Press

Košarkaši Prometeja za koji igra i Olekandr Lipovij napustili su Ukrajinu. Među njima i iskusni hrvatski centar Miro Bilan (32), legenda ABa lige i čovek koji je godinama bio jedan od najboljih centara u regionalnom takmičenju.

Zbog svih dešavanja na relaciji Ukrajine i Rusije i potencijalnog rata koji najavljuju zapadni mediji, ukrajinski košarkaški klub će naredne dve nedelje trenirati u Češkoj. Odlučili su se da tamo ostanu tokom reprezentativne pauze, a da ipak održe formu za izazove koji ih čekaju u domaćem prvenstvu i FIBA Ligi šampiona.

Po Bilanovim rečima odlazak iz Ukrajine nije bio dramatičan kako bi se možda moglo očekivati u trenutnim uslovima.

"Naš odlazak iz Ukrajine nije bio tako dramatičan. Jednostavno se ukazala prilika zbog te reprezentativne pauze. Klub je odlično organizovan i dobro finansijski stoji i iskoristili smo to da izbegnemo ovu neugodnu i napetu situaciju u Ukrajini bar neko vreme. Doduše, nije to bilo planirano 20 dana unapred, već su nam javili dva-tri dana pre polaska", ispričao je Bilan za index.hr.

Situacija u gradu iz kojeg se Prometej preselio na dva nedelje ista je kao i pre svih dešavanja na ukrajinsko-ruskoj granici.

"Nije bilo nikakvih pretnji. Jednostavno nam se ukazala prilika da dođemo tu. Naša sezona svakako još nije završena. Naravno da nikome od nas nije prijatno da čita sve vesti koje se događaju. Ali mi živimo u gradu Dnjipru koji je dosta udaljen od granice, situacija u gradu je nepromenjena, ljudi najnormalnije žive, nema nikakve panike", otkriva hrvatski košarkaš.

On će sa ekipom naredne dve nedelje biti na pripremama u Češkoj.

"Odabrali smo Češku jer je naš trener češki selektor i jako puno vremena je proveo u klubu Nimburk. Tu smo se mogli najbolje organizovati po pitanju trening-kampa i svega što nam treba, svih uslova u kojima se možemo pripremati", dodaje Miro Bilan.

Hrvatski košarkaš je od septembra 2021. godine u Ukrajini, a pre toga je u karijeri nosio dres Šibenika, Zadra, Cedevite, Strazbura, Asvela i Dinamo Sasarija.

Podsećamo, zbog potencijalnog rata pojedine ambasade su savetovale svojim državljanima da napuste Ukrajinu, a jedan srpski košarkaš ostao je u gradu na samoj granici sa Rusijom! Iako su njegovi saigrači otišli iz kluba...

Tagovi