Košarka

POBEDA ZVEZDE ZA INFARKT - ABA DERBI ZA PAMĆENJE: Crveno-beli bili na ivici, Holins i Ivanović za MINUT sve okrenuli!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kakav meč u Stožicama - bila je Zvezda na ivici poraza na minut do kraja - a onda se desio nestvaran preokret!

Izvor: MN Press

Tokom svih 40 minuta Crvena zvezda i Cedevita Olimpija su se lavovski borile, a koliko je meč bio neizvestan govori i činjenica da su tri četvrtine završene nerešenim rezultatom. Tas na vagi bio je poen više crveno-belih u trećoj četvrtini!

Najveća prednost domaćina bila je devet poena na startu meča (27:18), a crveno-beli su najviše vodili sa sedam razlike - 63:56 pred kraj trećeg dela igre.

CEDEVITA OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA 82:83 (28:28, 15:15, 21:22, 18:18)

Predvođeni Nikolom Kalinićem koji je ubacio svih svojih 10 poena u trećem delu igre crveno-beli su napravili prednost posle odmora, ali je onda najbolji igrač crveno-belih dobio četvrtu ličnu pred kraj tog perioda i bez domaćin je to iskoristio.

Uz sjajnu igru Jake Blažiča i poene Alena Omića ispod koša na dva minuta do kraja bilo je 80:75 za domaćina, a onda je Nikola Ivanović trojkom vratio veru crveno-belima da mogu da dobiju ovaj meč.

Kada je Alen Omić na 55 sekundi do kraja zakucao ispod koša za 82:78 delovalo je da je Cedevita Olimpija na korak od pobede, ali tako nisu mislila dva igrača.

Nikola Ivanović i Ostin Holins su čvrsto rešili da donesu pobedu Zvezdi i uspeli su. Crnogorski plej je prvo asistirao Holinsu za trojku za 82:81, a onda je Amerikanac udario spektakularnu blokadu Zeku Ogustu i omogućio svom timu napad za vođstvo na 22 sekunde do kraja.

Nikola Ivanović je u narednom napadu uspeo da izvuče faul od Melvina Edžama i kada je pogodio dva bacanja Zvezda je povela 83:82 na sedam sekundi do kraja. Posle tajmauta za pobedu je šutirao Jogi Ferel, a posle njegovog promašaja moglo je da usledi slavlje crveno-belih.

Tokom celog meča crveno-beli su imali dva problema - Jaku Blažiča i igru ispod koša. Nekadašnji igrač Zvezde, a već nekoliko sezona vođa Cedevita Olimpije završio je meč sa impresivnim dabl-dablom, imao je 21 poen i 11 skokova, a uz to i 5 asistencija.

Drugi problem je bio ispod koša, gde je Crvena zvezda podbacila. Protivnik je imao sedam skokova više, a uz to je postigao čak 38 poena iz reketa.

Kod crveno-belih jedan od heroja završnice Ostin Holins je bio i najefikasniji sa 18 poena, Nejt Volters je imao 14, a posebno značajan doprinos u napadu dao je kapiten Branko Lazić, Sjajni defanzivac se sada istakao i u šutu pa je pogodio tri jako bitne trojke i na kraju imao 11 poena.

Nikola Kalinić je bio neprimetan 30 minuta, u prve dve i u poslednjoj četvrtini, ali je sa deset poena u trećoj doneo +7 svom timu u jednom momentu.

Sada tim Dejana Radonjića ima još jedan težak meč ispred sebe, jer u nedelju u Beograd dolazi Mornar.

CRVENA ZVEZDA: Volters 14 (5as), Davidovac 4, Mitrović 4 (7sk), Lazić 11, Kalinić 10, Dobrić 7 (5sk), Holins 18, Ivanović 8, Marković, Vajt 4, Kuzmić 3, Cirbes

CEDEVITA OLIMPIJA: Pulen, Ferel 10 (7as), Edžim 10 (7sk), Duščak, Murić 8, Ogust 13 (7sk), Blažič 21 (11 sk, 5as), Daneu, Hodžić, Ščuka, Omić 12, Dragić 8