IN MEMORIAM

PREMINULA NBA LEGENDA - ČOVEK SA 10 TITULA: Nikada nije promenio tim, a bio je jedan od najboljih u generaciji!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Za 12 godina u ligi samo dva puta nije uspeo da postane šampion.

Izvor: Youtube/Leominster Access Television/printscreen

Tužne vesti stižu iz SAD, preminula je jedna od najvećih legendi NBA lige. Slavni Sem Džons, svojevremeno osvajač 10 titula sa ekipom Boston Seltiksa i čovek koji je bio jedan od najboljih bekova svog doba, preminuo je u 89. godini.

Tokom bogate karijere Džons dres Bostona nosio 12 godina i za to vreme osvojio dvocifren broj titula. Sa 10 osvojenih titula, Džons je drugi na listi igrača po broju prstenova, odmah iza Bila Rasela koji ima jedan više.

Izabran kao osmi pik prve runde na draftu 1957. godine, Sem je opravdao poverenje Bostona. Do 1969. godine ostao je u svom jedinom NBA timu i ispisao njegove najbolje godine u istoriji.

Sem je bio poznat po fantastičnom šutu, a obožavao je da loptu uzima u ključnim trenucima meča. Preuzimao je odgovornost i pogađao, što je njegovim Seltiksima donosilo titule, pa je od strane navijača i igrača dobio nadimak "Šuter".

Kao nagradu za svoje impresivne partije Džons je biran u idealne timove lige povodom 25, 50 i 75 godina od osnivanja takmičenja. Karijeru je završio sa prosekom od 17,7 poena, 4,9 skokova i 2,5 aistencije po meču.

Sem Džons je svojevremeno bio deo prve petorke u istoriji ligu koju su činili isključivo tamnoputi igrači, o čemu je godinama kasnije govorio u intervjuima. Takođe, legendarni košarkaš je napisao i autobiografiju o profesionalnoj karijeri koja je bila izuzetno uspešna.