Košarka

ISPLIVAO JANISOV SNIMAK IZ DETINJSTVA: PRODAVAO SATOVE, PA POSTAO NBA MVP! Ovaj mali je krenuo sa dna, pa dotakao zvezde

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Zbog ovakvih stvari u životu nikada ne treba odustajati.

Izvor: twitter/screenshot/overitme/Profimedia

Kada si u životu posvećen svom cilju, kada ne odustaješ i žrtvuješ sve da bi u tome uspeo, onda nagrada dođe u nekom trenutku. Bila ona najveća premija ili osećaj ispućenosti da si uradio sve što si mogao.

Takva je životna priča Janisa Adetokumba. Posebno posle novih interesantnih snimaka koji su se pojavili ove nedelje. Nekada je brisao parkete na utakmicama, prodavao satove, delio patike sa bratom, a sada je jedan od najdominantnijih košarkaša na svetu!

Na snimku koji se širi na društvenim mrežama se vidi mladi Janis kako u rodnoj Atini briše parkete na jednoj seniorskoj utakmici i kako istovremeno sa velikom pažnjom na tajm-autu sluša trenera i "upija" sve, a čak i deli savete starijima.

To učenje i "upijanje" mu se isplatilo godinama kasnije, kada je iz Filatlitikosa 2013. otišao u NBA i počeo fanatično da radi na sebi i na svojoj igri. Stasavao je, padao, ustajao, opet padao i sada je aktuelni NBA šampion,  u biografiji ima i dve MVP nagrade.

Sve to je samo još jedan pokazatelj da ne treba odustajati, čak i kada stvari ne deluju dobro. Naučio je to Janis na teži način. Nije odrastao u bogatstvu, njegovi roditelji su poreklom iz Nigerije, a on je kao sin migranata odrastao u Grčkoj.

Počeo je da se bavi košarkom sa sedam godina, a pošto nisu imali dovoljno novca, često je morao da deli patike sa bratom Tanasisom. Kako bi zaradili novac, prodavali su satove, naočare, suvenire. Njegova majka je bila dadilja, a otac majstor.

Onda su ga 2009. godine odveli na probu u malo poznati klub Filatlitikos iz Atine koji je prepoznao njegov talenat, iako je i legendarni Duda Ivković želeo da ga dovede u Radnički. Posle dve godine u mlađim kategorijama je zaigrao za prvi tim, a njegov razvoj su pomno pratili u Milvokiju. Zato su ga Baksi 2013. godine izabrali kao 15. pika na draftu. Primera radi na tom draft usu pre njega izabrani Entoni Benet (prvi pik) koji sad igra u Hapoel Jerusalimu, Aleks Len, Nerlens Noel, Stiven Adams, Šabaz Muhamed. Među njima su i Viktor Oladipo i Si Džej Mekalum, koji su i ostavili neki trag u ligi.

U momentima kada se Janis borio za mesto među zvezdama se dogodila tragedija, njegov otac je 2017. godine preminuo od posledica srčanog udara. Ni to ga nije sputalo. Nastavio je da se bori još više i za to je na kraju stigla nagrada.