Košarka

OVAJ NBA DRES JE PRODAT ZA 1,1 MILION DOLARA: Šakil O'Nil se odmah javio - SVE kupujem! (FOTO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Prodato je više od 700 predmeta jedne od najvećih karijera u istoriji američkog i svetskog sporta.

Izvor: YouTube/WCVB Channel 5 Boston/NBA on TNT

Legenda i najtrofejniji NBA šampion u istoriji, Bil Rasel (87) stavio je na prodaju dres u kojem je odigrao svoj poslednji meč za Boston Seltikse 1969. godine. I to za vrtoglavu svotu novca -1,1 milion dolara!

Osvajač čak 11 NBA prstenja sa Seltiksima stavio je na prodaju čak 704 predmeta iz svoje karijere, uključujući i svoj prvi i poslednji osvojeni šampionski prsten. Sve zajedno prodato je za čak 7,4 miliona dolara!

Naravno, Naravno, povod je bio humanitarni, pa je za prvi prsten dobio 705 hiljada dolara, za poslednji 558.125 dolara, a prodao je i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara 1956 i za nju dobio 587.500. Takođe, prodao je i svojih pet MVP priznanja i za njih dobio 1,3 miliona dolara.

Zarađeni novac Rasel će usmeriti u mentorske programe u Bostonu i u centar za socijalnu jednakost. Rasel je suosnivač tih organizacija koje spajaju mlade ljude sa mentorima koji ih vode i usmeravaju kroz život, a aktivno je pomogao i borbu protiv rasne netrpeljivosti, sa kojom se žestoko borio i u svojim igračkim danima.

Povodom ove aukcije oglasio se i legendarni Šakil O'Nil.

"Voleo bih da otkupim neke od tih stvari. Voleo bih da imam svih 11 šampionskih prstenova Bila Rasela. Niko ne može da ponudi više od mene", rekao je legendarni centar Orlanda, Lejkersa, Majamija...

Organizator aukcije nije hteo da otkrije da li je O'Nil učestvovao i pobedio na aukciji, u skladu sa praksom svoje kompanije, ali isto tako nije rekao ni da li su komentari Šakila O'Nila i drugih velikana samo odraz velikog poštovanja prema Bilu Raselu.

U svakom slučaju, slavni NBA centar i ovim gestom je pokazao svoju veličinu.

Tagovi