MONDO INTERVJU

PIKSI SVIMA U UEFA PRIČAO - "SRBIJA IDE NA MUNDIJAL!" Laković za MONDO: Podsetio ih je da imaju mentalitet pobednika!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Zoran Laković veruje u Dragana Stojkovića i njegove fudbalere.

Izvor: MONDO/Neša Petrović

Jedna od najzanimljivijih utakmica poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo igra se večeras u 20.45 između Portugala i Srbije.

Direktor nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković doputovao je u subotu u Lisabon i u razgovoru sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem kaže da je veliki optimista uoči meča odluke za izabranike Dragana Stojkovića Piksija. Potrebna im je pobeda da bi direktno otišli u Katar, a Laković veruje u "orlove".

"Ispunio sam obećanje koje sam dao Piksiju kada je pre desetak dana posetio naše prostorije u Nionu. Rekao sam mu da ću sigurno doći u Lisabon i gledati utakmicu uživo, iako bih zbog prirode posla i funkcije koju obavljam u UEFA trebalo da budem neutralan. Ova generacija zrači pobedničkim mentalitetom, ima neki novi DNK i puno obećava. Igramo protiv velikog protivnika, imaćemo jednog od najboljih sudija na svetu i sve uslove za jednu vrhunsku fudbalsku predstavu. Verujem u pobedu, a ako se to ne desi, nema mesta za paniku, tu je mart", rekao je Laković za MONDO i dodao:

"Ova selekcija predvođena Draganom Stojkovićem po svemu prikazanom zaslužuje da ide u Katar 2022. godine".

 Laković je emotivno vezan za momke koji su srpskom fudbalu podarili evropsko i svetsko zlato u omladinskom uzrastu.

"Zlatni orlići su osvajanjem trofeja u Litvaniji i na Novom Zelandu stekli pobednički karakter i drago mi je što su sada nosioci igre u A reprezentaciji. Dolazak Stojkovića na mesto selektora može samo da im bude dodatni stimulans i da izazove još pozitivniji efekat. Piksi je pronašao hemiju, Srbija igra dopadljiv fudbal, nikoga se ne plaši i hrabro grabi ka Svetskom prvenstvu. Bez obzira na ishod večerašnje utakmice, srpski fudbal ima svetlu budućnost. Svi kažu da je selektor usadio momcima mentalitet pobednika. Ja bih rekao da ih je samo podsetio da to imaju i da bi trebalo da iskoriste na najbolji mogući način", rekao je on.

Neverovatna je energija koju Stojković širi svuda oko sebe, a igrače je već ubedio da Srbija mora da bude učesnik Mundijala u Kataru.

"Ja to mogu da potvrdim jer sam se lično uverio kada je bio gost kod nas u Nionu. U koju god kancelariju da je ušao, rekao je Srbija sigurno ide na Svetsko prvenstvo. Piksi je rođeni pobednik, ima pobednike u ekipi koji su već osetili draž velikih trijumfa u mlađim kategorijama i sada bi trebalo da se potvrde i na seniorskom planu. Ne treba se zavaravati da će biti lako jer Portugal ima ozbiljan tim, sve su to izuzetni pojedinci koji dugo igraju zajedno. Naš cilj je odlazak u Katar i sasvim je svejedno da li ćemo ga obezbediti večeras ili u martovskom baražu. Očekuje nas velika utakmica, jedna od najvažnijih u poslednjih deset godina. Imamo puno mladih igrača i ne treba ih previše opteretiti, ali vidim po njihovim izjavama da su već poprimili Piksijev optimizam i da očekuju pobedu u nedelju", objasnio je Laković.

Pored klase i kvaliteta sudije Orsata, raduje i činjenica da će VAR tehnologija proveravati svaku spornu situaciju u Lisabonu.

"Video-tehnologija i ta dodatna opcija provere svima nama daje mogućnost da se bolje koncentrišemo na utakmicu i da više uživamo u spektaklu. Mada smo VAR imali i na Svetskom prvenstvu u Rusiji, pa nije baš funkcionisao kako treba. Nadam se da će ovoga puta sve biti u redu", konstatovao je Laković.

Tagovi