Fudbal

OTIŠLA KOD SAUDIJACA I REKLA - IMAM KLUB ZA VAS! Ko je moćna Britanka koja stoji iza kupovine Njukasla - stvara novi PSŽ

Autor Lidija Roganović Izvor mondo.rs

U Liverpulu nije prošla, u Mančester sitiju jeste, a u Njukaslu su joj bila potrebna tri pokušaja. I uspela je.

Izvor: Profimedia

Britanska bogatašica Amanda Stejvli (48), poznata u svetu tamošnjeg biznisa po svojim vezama sa Srednjim istokom, imala je veliku ulogu u prodaji Njukasla.

Poznati engleski klub sada je u vlasništvu saudijskog konzorcijuma, kome je upravo ona pomogla da kupi klub, kao što je njena kompanija "Pi-Si-Pi Kepital Partners" pomagala i šeiku Mansuru bin Zajedu iz kraljevske porodice Abu Dabija da za 3,5 milijardi kupi 16 odsto procenata jedne banke.

Samo na tom poslu zaradila je 40 miliona funti, a pomogla je istom bogatašu i da kupi Mančester siti 2008.

Zanimljivo je da je ona u dva navrata pokušavala da kupi Njukasl, ali su oba puta bila neuspešna. Međutim, ono što joj nije prošlo 2018. i 2020. uspela je ove nedelje.

Zajedno sa suprugom Mehrdadom Godousijem, ona je odavno razmatrala ideju da napravi konzorcijum i da kupe neki klub. "Gledali smo u Liverpul i nije uspelo. Ali kada sam se vratila sa jedne utakmice Njukasla pre četiri godine, rekla sam prijateljima u investicionom fondu iz Saudijske Arabije: 'Ovo je jedini klub koji možemo da kupimo'", rekla je ona, a preneo "Gardijan".

Konzorcijum koji je kupio Njukasl je "težak" 700 milijardi funti. Radi poređenja, gazde Mančester sitija imaju 23 milijarde.

Ona je najavila i velike investicije - ne samo u igrački kadar.

"Izlazimo na tržište da tražimo svetski priznate igrače, ali potrebna nam je prava infrastruktura za njih. Moraju imati pravi trening centar, prave prateće objekte. I stadion Sent Džejms park od 52.000 mesta treba malo više ljubavi. Nema poente u tome da imate fantastične igrače ako nemaju adekvatno mesto za trening. Ovo je dugoročna investicija i potrebno je vreme. Da bi ste stigli među četiri najuspešnija kluba nisu potrebni samo sjajni igrači, već i čvrsti temelji. I moramo da ih podignemo. Tu mislim i na dobru akademiju, gde hoćemo mnogo lokalnih momaka da igraju. To nam je jako važno", dodala je ona.

Izvor: Profimedia

Stejvli je rekla i da nije sigurna koliko će često dolaziti na stadion, što nema veze s tim da živi u Dubaiju, već i sa njenim ritualima dok gleda fudbal.

"Užasna sam dok gledam Njukasl na TV-u. Zaista imam čudne navike, pa ne znam koliko ću dolaziti na stadion. Uvrtela sam sebi u glavu da ako ja trčim, oni će dati gol...".

"Sve ovo je velika odgovornost, ulažem porodični novac i uzeli smo klub koji je skoro na dnu tabele. To mora da se promeni", dodala je Stejvli.

Pred Njukaslom su dani velikih promena, a ona će imati važnu ulogu u tome kao aktivna članica uprave.

Tagovi