Oči pune suza!

NAJEMOTIVNIJI RASTANAK NEMAČKOG FUDBALA: Napuštali kultno mesto, plakali svi na stadionu! (FOTO/VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Fudbaleri Frajburga i njihovi fanovi na najlepši način oprostili se od svog Drajzam stadiona, odnosno čuvene "Crne šume".

Izvor: Profimedia/Twitter/ESPNFC/printscreen

Emotivno veče u Frajburgu u nedelju na utakmici u okviru Bundeslige. Nemački tim je po poslednji put nastupio na Drajzam stadionu koji im je prethodnih 30 godina bio dom.

Domaći fudbaleri savladali su Augzburg (3:0) i posle šest kola ostali uz Bajern jedina neporažena ekipa u novoj sezoni Bundeslige.

Međutim, ovaj meč bio je poseban za sve ljubitelje fudbala u Frajburgu, jer je bio poslednji duel njihovih ljubimaca na Drajzam stadionu, odnosno popularnoj “Crnoj šumi”.

Frajburg je izgradio novi Europa Park na koji će preseliti nakon predstojeće reprezentativne pauze, a oproštaj od svog dosadašnjeg doma bio je vrlo emotivan.

Iako se sele na stadion čija je izgradnja koštala čak 130 miliona evra, u Frajburgu su patili.

Emocije nisu mogli da ponesu sa neobičnog terena na kom su igrlai decenijama, pa su pored navijača plakali igrači, trener, zaposleni u klubu...

Navijači su pesmom proslavljali pobedu i klicali igračima Frajburga koji su sedeli na travnjaku, dok je trener Kristijan Štrajh plakao.

Najdugovečniji trener u Bundesligi koji vodi prvi tim Frajburga od 2011. godine, nakon toga se popeo na tribinu i sa megafonom poveo čuvenu pesmu “Na Drajzamstadionu smo kod kuće”.

"Ne pripadam tribini, tamo je trebalo igrači da budu. Ja sam samo trener, a igrači na terenu su ti zbog kojih publika dolazi. Ali da nisam to uradio mnogi bi bili razočarani. Ovde sam 25 godina, svaki dan sam tu, odradio sam nebrojeno mečeva i hiljade treninga, sada mogu da uživam", rekao je Štrajh koji je u klub stigao još 1995. godine.

Pre preuzimanja prve ekipe radio je kao trener mlađih kategorija, a nakon preuzimanja prve ekipe vodio je Frajburg na, za sada, 363 utakmice. U međuvremenu Frajburg je sa njim na klupi osim Bundelige igrao i Ligu Evrope.

STADION PREKRATAK I "NIZBRDO"

Drajzam stadion poseban je iz mnogo razloga, 1993. godine postao je prvi stadion na solarnu energiju, a solarni paneli na njegovom krovu proizvode 250.000 kilovat sati godišnje.

Međutim, ono što je zanimljivije je da je stadion pet metara kraći od dozvoljenog, te da ide “nizbrdo”, odnosno visinska razlika između dva gola je 98 centimetara.

Samo zahvaljujući specijalnoj dozvoli saveza na njemu su se igrale utakmice Bundeslige! Ali, Drajzam stadion više ne ispunjava UEFA standarde, odnosno na njemu se ne mogu igrati grupne faze evropskih takmičenja.

Sa kapacitetom od 24.000 mesta, od kojih je 10.000 predviđeno za stajanje bio je treći najmanji stadion u Bundesligi, iza stadiona Union Berlina i Grojterfirta. Popularna “Crna šuma”, nazvana po predelu koji okružuje Frajburg bio je jedno od najnezgodnijih gostovanja za klubove u Nemačkoj, pa i one najveće.

Tagovi