ODLUČENO!

IZABRAN IGRAČ GODINE U EVROPI -  Žoržinjo je najbolji, Mesi i Ronaldo ni u TOP3!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Žoržinjo Frelo, najbolji je igrač protekle evropske sezone, saopšteno je večeras na ceremoniji, u sklopu žrijeba za predstojeću grupnu fazu Lige šampiona. Italijan je opravdao ulogu favorita, koju je stekao objedinjavanjem dvije najvrijednije evropske titule.

Izvor: Profimedia/David Klein/Sportimage

Zahvaljujući glasovima stručnog žirija italijanski reprezentativac iz redova Čelsija sakupio je najviše poena i trijumfovao ispred svog klupskog druga Ngoloa Kantea i belgijskog asa Kevina de Brujnea iz Mančester sitija.

"Veoma sam zadovoljan i srećan zbog ove nagrade. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su doprinijeli da budem proglašen za najboljeg fudbalera u Evropi. Hvala mojoj familiji, prijateljima, navijačima, svim ljudima koji su vjerovali, ali i koji nisu vejrovali u mene. Ovi poslednji su me naročito motivisali", izjavio je Žoržinjo koji je tituli evropskog šampiona sa reprezentacijom Italije, dodao i duplu krunu sa Čelzijem (Liga šampiona i UEFA Superkup).

Italijan je sakupio ukupno 175 poena, osam više od drugoplasiranog De Brujnea i 15 više od Kantea.

Zanimljivo je da Lionela Mesija i Kristijana Ronalda već drugu godinu zaredom nije bilo među trojicom finalnih kandidata za UEFA Igrača sezone.

I dok Ronaldovo deveto mjesto u generalnom plasmanu sa skromnih 16 poena (poen više od Holanda) i nije neko iznenađenje, izostanak Mesija iz TOP 3 je poprilično uzburkao strasti u svetskoj fudbalskoj javnosti.

Izvor: Profimedia /Mark Pain / Alamy Live News

Mesi je na kraju završio kao prvi ispod crte (četvrto mesto sa 148 poena) i imaće priliku za popravni krajem godine kada Frans Fudbal bude dodijeljivao Zlatnu loptu (trenutno je apsolutni rekorder sa šest osvojenih nagrada za najboljeg fudbalera na svetu).

Istovremeno, za najboljeg trenera u sezoni 2020/21 proglašen je Tomas Tuhel, strateg koji je u januaru sjeo na klupu Čelzija i doveo ga do evropskog trona. Žiri je njemačkom stručnjaku dao prednost u odnosu na Pepa Gvardiolu (osvajač Premijer lige sa Sitijem) i Roberta Manćinija (šampion Evrope sa reprezentacijom Italije).