BRUKA!

SKANDAL NA UTAKMICI REPREZENTACIJA! Fudbaler Hondurasa vrijeđao Njemca na rasnoj osnovi - ovako se odgovara na uvrede!

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Utakmica koja je trebalo da bude priprema za predstojeće Olimpijske igre se pretvorila u skandal. Njemci tvrde da je došlo do rasističkog ispada, a Honduras da je bio nesporazum...

Džordan Torunariga
Izvor: Profimedia

U petak je u Srbiji izbio skandal kada je fudbaler Čukaričkog vređan na rasnoj osnovi. Mnogo bure je izazvao potez nekolicine ljudi sa tribina.

Da je to ozbiljan problem pokazuju i dešavanja koja stižu iz inostranstva, sa prijateljske utakmice olimpijskih timova Hondurasa i Nemačke. Ono što je trebalo da bude pripremna utakmica za najveću smotru sportista se pretvorilo u novi skandal.

Jedan fudbaler Hondurasa je vrijeđao nemačkog igrača Džordana Torunarigu na rasnoj osnovi. Za razliku od reakcije u Srbiji, Njemci su na uvrede odgovorili prekidom utakmice.

"Pet minuta pre kraja meča, pri rezultatu 1:1, smo odlučili da napustimo teren. Naš fudbaler Džordan Tonariga je pretrpio uvrede na rasnoj osnovi", navodi se u saopštenju njemačkog tima.

Selektor tima Stefan Kunc je stao iza svojih izabranika.

"Kada jedan fudbaler trpi takve uvrede, onda igranje nije opcija", jasan je Kunc.

Oglasili su se i iz Hondurasa i pokušali su da objasne situaciju.

"Utakmica se završila ranije, Njemci su napustili teren zbog navodnog rasističkog vređana od strane našeg tima. Želimo da istaknemo da je u pitanju nesporazum", tvrde iz Hondurasa.

Jedan od primjera rasizma koji je uzburkao javnost je bio onaj posle finala Evropskog prvenstva, posle pobjede Italije protiv Engleske. Tada su trojica Engleza, koja su bila neprecizna u penal seriji, pretrpjela uvrede na rasnoj osnovi. U pitanju su Markus Rašford, Džejdon Sančo i Bukajo Saka.