PAMETNO

NIKAD VIŠE OVAKAV EURO - UEFA SE GORKO POKAJALA: Priznali da su Englezi privilegovani, ukidaju format zauvek!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zvanična poruka predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina je da se Evropsko prvenstvo nikada više neće održati u ovom formatu.

Izvor: Tanjug/Laurence Griffiths/Pool Photo via AP

Prije devet godina je UEFA, odnosno njen tadašnji predsjednik Mišel Platini, iznenadila odlukom da se EURO2020 održi širom Evrope.

Prvi put u istoriji odlučeno je da se Evropsko prvenstvo održi u 11 država širom "starog kontinenta", a povod je što je to bilo jubilarno. Trebalo je da se održi na 60. godišnjicu od održavanja prvog turnira, ali je zbog pandemije pomjereno za 2021, međutim u formatu se ništa nije mijenjalo.

Ipak, opšti utisak je da je to bio potpuni promašaj i UEFA je čvrsto istakla da EP nikada više neće biti organizovano na ovaj način.

"Lično, ne bih više podržao takav format. Mislim da je prekomplikovano i na neki način nije korektno prema svima. Neki timovi moraju da putuju deset hiljada kilometara iz utakmice u utakmicu, a neki, na primjer, hiljadu. Nije u redu ni prema navijačima, koji su danas u Rimu, a već za par dana moraju da budu u Bakuu. To je četiri i po sata leta!", rekao je Aleksandar Čeferin za BBC.

"Teško je, zanimljiva je ideja, ali ju je teško sprovesti i ne vjerujem da će se ponovo organizovati prvenstvo Evrope na sličan način".

Do kraja turnira preostalo je da se odigra još jedna utakmica - finalna - kada će se na Vembliju sastati Italija i Engleska.

Osim Londona, gradovi-domaćini još su bili Rim, Minhen, Baku, Sankt Peterburg, Budimpešta, Sevilja, Bukurešt, Amsterdam, Glazgov i Kopenhagen. Naredno prvenstvo Evrope biće održano 2024. godine u Njemačkoj, dok će domaćin prvenstva 2028. godine biti određen u jesen 2022. godine.