Genije

TAJNO ORUŽJE ITALIJE - GENIJE KOJI JE POMOGAO ZVEZDI: Zenga od njega kopirao akcije za Žigića, sad pomaže Manćiniju!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Možda ne znate ko je Đani Vio, ali biste to morali da promijenite!

Izvor: MN Press

Italija je na Euru impresionirala ne samo plasmanom u polufinale gdje igra protiv Španije, već i igrom. Za razliku od ranijih epoha, pod Robertom Manćinijem Italijani igraju napadački fudbal, a jedan od razloga za to je i Đani Vio. 

Ovaj genijalac iz Venecije je zadužen za uigravanje prekida i spremio je 4.380 akcija kada su prekidi u pitanju! Sa takvom bazom, nije ni čudo što Italijani ne znaju za poraz već 32 meča.

Đani Vio se našao u stručnog štabu Roberta Manćinija, a tokom života nije mogao baš da se posveti fudbalu. Dok je završavao trenersku akademiju morao je da radi kao bankar da bi se izdržavao. Kasnije je bio trener jednog četvrtoligaša u Italiji, a tada je i napisao svoju knjigu o prekidima u fudbalu sa 4.380 razrađenih akcija.

Knjiga je bila ispiracija Valteru Zengi, koji ju je pročitao 2005. godine dok je radio u Crvenoj zvezdi. Mnogo toga je primijenio u igri crveno-bijelih i tako došao do titule šampiona Srbije u sezoni 2005/06. 

Sa Nikolom Žigićem u timu, Zenga je itekako imao kako da iskoristi dobre ideje za prekide, a sada to radi Italija i redovno trese mreže. 

Vio je preko Zenge kasnije došao u stručni štab Katanije, ali nije želio da prestane da radi u banci, pa je tako paralelno radio dva posla. Te sezone Katanija se jedva spasila ispadanja, a od 44 postignuta gola 17 je palo iz Viovih prekida. 

"Manćini zna da je ovo kratak turnir na kome prekidi mogu da budu ključni. Zato je zvao Đanija i to bi mu se moglo višestruko isplatiti". rekao je Zenga. 

I isplatilo se, Mateo Pesina je Velsu dao gol iz prekida, a Španci će od 21 čas morati dobro da se pomuče kako bi njihova mreža nakon kornera i slobodnih udaraca bila netaknuta.