Umetnik!

PIKSIJEVA MAGIJA! DAN KAD JE LEGENDA POBEDILA ŠPANCE: Selektor u dresu Jugoslavije i DVA POTEZA za pamćenje! (VIDEO)

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Doneo je Dragan Stojković Piksi veliku pobedu nad Španijom!

Izvor: Mn Press/Youtube/sekurarattu/printscreen

Kakav je samo to bio turnir! Otišla je Jugoslavija na Svetsko prvenstvo u Italiji sa velikim ambicijama, da se domogne same završnice turnira. Mnogi kažu, da je rezultat bio za nijansu bolji, država se ne bi raspala... A kako je samo Dragan Stojković plesao po terenu!

Najbolji meč u karijeri ili barem utakmica koja se najčešće pominje kada se priča o majstorstvu Piksija jeste meč protiv Španije na Svetskom prvenstvu 1990. godine. Jugoslavija je pobedila nakon produžetka (2:1) i stigla u četvrtfinale gde je bila Maradonina Argentina.

Bila je to impresivna predstava fudbalera Crvene zvezde.

Prošlo je tri decenije od poslednjeg Mundijala na kom je učestvovala ''velika'' Jugoslavija, a i generacije rođene nakon tog turnira znaju detalje sa meča protiv Španaca. Piksi je toga dana postao kult.

Prvo je u 78. minutu meča nestvarnim driblingom izbacio iz igre kompletnu odbranu Španaca. Martin Vaskez je zbog lažnjaka ispao iz igre, a Andoni Zubizareta ostao bespomoćan u petercu. Bio je to jedan od najboljih poteza u mundijalskoj istoriji...

Španci su stigli do izjednačenja i produžetaka, ali Piksi nije želeo da ispadne sa turnira. Namestio je loptu za slobodan udarac već u drugom minutu prvog produžetka, zafelširao je oko zida i pogodio mrežu šokiranog Zubizarete! 

Ovako, o njegovoj partiji se priča i 31 godinu kasnije! Nedavno je Dragan Stojković posetio Veronu u kojoj se odigrao ovaj meč, a u kom je kasnije proveo i deo igračke karijere. Emocije je podelio i sa stadiona na kom je stvarao magiju!

Sastav reprezentacije Jugoslavije: Tomislav Ivković, Predrag Spasić, Dragoljub Brnović, Refik Šabanadžović, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Srećko Katanec, Safet Sušić, Darko Pančev, Dragan Stojković, Zlatko Vujović. Igrali još: Dejan Savićević, Zoran Vulić.

Podsetite se Piksijevih majstorija sa tog meča:

Dragan Stojković protiv Španije
Izvor: youtube/sekurarattu