Fudbal

PORAZ ZBOG KOG 21 GODINU PLAČEMO! Nikada više nismo zaigrali EURO: Holandija nas razbila, šest komada koje još sanjamo!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Poslednji nastup naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu nije prošao slavno.

Izvor: MN Press

Verovali smo u čudo, nadali se da fudbalska reprezentacija SR Jugoslavije može da napravi senzaciju i eliminiše jednog od domaćina Evropskog prvenstva, Holandiju. Strepeli smo pored malih ekrana kao i dve godine ranije u Francuskoj, kada nas je sa Mundijala izbacio isti tim. Tog 25. juna 2000. godine pred punim stadionom Holanđana Jugoslavija je doživela debakl kaka

Poslednji poraz naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu i dalje peče, posebno zato što je bio onako ubedljiv (6:1). Bio je to kraj jedne velike generacije kojoj prvo nije dozvoljeno da igra zbog sankcija, a onda je u svetski i evropski vrh morala da stigne praktično od nule.

Holandija - Jugoslavija 6:1 (2:0)
/Klajvert 24, 38, 54, Govedarica ag 51, Overmars 78, 89 - Milošević 90/

Mnogi su očekivali da će Evropsko prvenstvo biti kruna generacije. Nekoliko iskusnih igrača, koji su već bili na zalasku kariejre, imalo je važnu ulogu u timu. Mihajlović i Jugović su skoro deset godina ranije bili evropski prvaci sa Zvezdom, Mijatović je bio evropski šampion sa Realom, Milošević, Drulović, Đukić, Stojković... igrači bogatih internacionalnih karijera.

Ništa od toga, ispostaviće se, nije bilo dovoljno da se zadrže Holanđani. Igrali su na svom terenu, pred punim stadionom, za polufinale Evropskog prvenstva. Pregazio nas je trostruki strelac Patrik Klajvert, dva gola je dodao brzonogi Mark Overmars, a autogol je postigao centralni vezni igrač našeg tima, Dejan Govedarica.

Bio je to debakl momaka u plavom! Već posle 55 minuta fudbala na semaforu je pisalo 4:0. Vrlo ubedljiva prednost za jedan četvrtfinalni meč.

Jedini pogodak za reprezentaciju Jugoslavije postigao je Savo Milošević u poslednjim minutima meča, kada je samo ublažio ubedljiv poraz. Reprezentaciji to nije ništa značilo, ali se on na vrhu liste strelaca izjednačio sa Klajvertom, od kog je odigrao manje minuta na EURO 2000.

Golgeterski potencijal tandema Mijatović - Milošević nije bio sporan, Savo je bio i najbolji strelac turnira, ali... Problema je bilo previše. Kao što je nacionalni tim bio u igračkom padu, uz Dejana Stankovića kao jedno od retkih osveženja, tako je i trenerska karijera Vujadina Boškova bila na zalasku...

Legendarni trener je vodio reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, a posle debakla od Holandije je još samo nekoliko meseci radio. Bilo je to u okviru one čuvene trenerske komisije koja je 2001. godine vodila reprezentaciju. Mnogi bi rekli - vrlo neuspešno.

Od kako je poražena od Holandije na Evropskom prvenstvu u fudbalu država je dva puta menjala ime, tri puta igrala na Mundijalu i nikada više nije zaigrala na kontinentalnoj fudbalskoj smotri. Nije nam prijalo ni što je povećan broj učesnika, pa smo tako poslednja dva turnira propustili iako je na njima bilo po 24 nacionalna tima.

Još je oporavljamo od prethodnog učešća i poraza protiv Holandije!

Sastavi timova:

Holandija (4-4-2): Edvin van der Sar (od 65. Sander Vesterveld) - Artur Numan, Frank de Bur, Jap Stam, Pol Bosvelt - Budevajn Zenden (od 80. Ronald de Bur), Filip Koku, Edgar Davids, Mark Overmars - Denis Bergkamp, Patrik Klajvert (od 60. Roj Makaj)

Jugoslavija (4-4-2): Ivica Kralj - Niša Saveljić (od 56. Jovan Stanković), Siniša Mihajlović, Miroslav Đukić, Slobodan Komljenović - Ljubinko Drulović (od 70. Darko Kovačević), Dragan Stojković (od 52. Dejan Stanković), Dejan Govedarica, Vladimir Jugović - Predrag Mijatović, Savo Milošević

Tagovi