DEJAN KULUSEVSKI

EURO 2020: Da li je on fudbalski Ragnar Lodbrok?

Autor Jovana Radunović Izvor mondo.rs

Krećemo sa prvom EURO 2020 kolumnom. Priča je o Dejanu Kuluševkom, mladoj zvezdi Juventusa i budućem vođi reprezentacije Švedske.

Izvor: Profimedia

Propustiće otvaranje EURO 2020, jer je nesmotreno pokupio korona virus na zabavi. Ali to ne može da potre ono što je ove sezone napravio u Juventusu. Poreklom sa Balkana, ali nastupa za reprezentaciju Švedske. Nije novi Ibrahimović, ali se može reći da su tu negde. Obojica vuku balkanske korene, slavniji Šveđanin iz Bosne, a ovaj mlađani iz Makedonije. U pitanju je Dejan Kulusevski, koga ste morali da upamtite ako ste pogledali bar par utakmica Juventusa ove sezone.

Što bi rekli, izuzetno korpulentan fudbaler, deluje impresivno na terenu pokrivajući uglavnom desnu stranu terena. Karijeru je počeo u Stokholmu, klubu čije ime može pošteno da vas namuči — Bromapojkarna, koji je poznat po razvoju mladih talenata. Probajte brzo da ga izgovorite. Imao je samo 15 godina kada se preselio u Italiju, u podmladak Atalante. Danas, Švedska gleda u igrača koji je napunio 21 godinu aprila ove godine i nada se makar prolasku grupe u konkurenciji Poljske, Slovačke i neprikosnovene Španije.

Izvor: Profimedia

Zanimljivo da je ljubav prema fudbalu stigla preko starije sestre Sandre, koja je celu sobu izlepila posterima Ronaldinja. Slušao je priče o Ronaldinju i Brazilcima koji fudbal žive igrajući ga na ulicama, u prašini, na plažama, praktično gde god stignu. Sestra je uvek bila tu, kada bi Dejan na uređenim ulicama Stokholma krenuo u nadmetanje sa ostalom decom. U glavi su bile brazilske ulice, zamišljajući da će jednog dana biti jednako dobar u driblinzima kao najbolje dribleri sveta. Nadao se da će makar deo sobe biti u njegovim posterima, nadmećući se na zidu sa Ronaldinjom u zauzetosti vertikalnog prostora.

Bojan Đorđić iDanijel Majstorović su, takođe, prošli kroz isti klub. Za Makedoniju, koja je u njegovom srcu, iako tamo nije rođen, odigrao je pet mečeva u kategorijama do 17 godina i dao šest golova. Nije dugo trebalo poslovično orjentisanim Šveđanima, da “svoje” dete vrate pod svoje skute. Tako su Makedonci ostali bez velikog bisera, koji će izrasti u ovo što je danas.

Nije Švedska bila dobar domaćin prema Dejanu, odbijajući da još jednom pogledao taj talenat. Proglašen je kao prosečan mladi igrač, ali balkanska krv je proradila, pa je tako još jače želeo da dokaže da on njega može nastati odličan fudbaler. Atalanta je bila brza, pa su ga još maloletnog doveli u Italiju. Sa 19 godine je debitovao u Kalču, ulazivši u tri meča kao rezerva. Kako to obično biva, dobijete papir na kome piše klub kome vas pozajmljuju. Na njegovom papiru je pisala nekad slavna Parma.

Izvor: Profimedia

Istovremeno je počeo da napreduje džinovskim koracima u reprezentaciju, preskačući kategorije kao baru. Za samo dve godine je od selekcije do 17 godina došao do seniorske reprezentacije. U početku je takav napredak dozvolio opasno poređenje sa Zlatanom, iz kog god ugla da pogledate. Zlatan je sebi jedini i najveći. Drugo, time bi bio stavljen ogroman teret na leđa mladog igrača koji se bori sa aždajama evropskog fudbala. Onda se neko setio, pa rekao da je on novi Fredi Ljunberg, što i nije neki poseban teret, ali opet prija. Nije teško uočiti, da ako Dejan ovako nastavi, poređenje sa Fredijem će izbledeti, dok će poređenje sa Zlatanom dobiti novu ugao gledanja. Kuluševski je inače molio Zlatana da im pomogne, ali svi znamo šta se dešavalo.

Da se vratimo na vreme u Parmi. Ukupno je postigao čak 17 golova na 22 utakmice, kao igrač sredine terena. Svi znamo koliko je tvrd fudbal u Seriji A i da morate imati talenat kako bi zabijali taj broj golova, na tom broju mečeva. Juventusove skautske njuške bile su spremne da pokupe jednog od najvećih mladih talenata, dajući 30 miliona za njegov potpis. Samo kada bi se vratili dve sezone pre toga, Atalanta je imala rivala u londonskom Arsenalu, gde je još Arsen Venger želeo da ga dovede. Atalant je dala 100.000 evra za “nepoznatog” igrača, a Venger je ostao škrt i tako ostao bez njega.

Učinak iz prve rečenice pasusa iznad bio je sasvim dovoljan da neko inkasira tih 30 miliona za njega. Kulusevski je ogroman kada ga vidite na terenu. Visok, jak, čvrst u duelu, ali i neumoran trkač. Svaku utakmicu u proseku skupi između 13 do 14 kilometara. Godine urade to da ga nekada ponesu emocije i na tome mora da radi kako bi fokus u potpunosti bio na igri. Doći će to sa godinama, ali današnji fudbal ne može da čeka prolazak godina.

Dejan Kulusevski potezi
Izvor: SCHD Football

Pored golova, Kulusevski je fantastičan asistent. Specijalnost su mu oštri centaršutevi iz punog trka, koje je usavršio za Žervinjom, praveći tandem koji je spasio sezonu Parme. Za Juve je postigao šest golova i pet asistencija u debitantskoj sezoni, igrajući sa velikim zvezdama oko sebe. Takav učinak je intenzivirao priče iz pravca Mančestera, gde se gradski rivali uveliko raspitaju za njega.

Ono što mnogi stručni ljudi zameraju je šetanje mladog momka po pozicijama. Andrea Pirlo ga je ove sezone stavljao na čak šest različitih pozicija, što se nijednom igraču nije desilo. Igrao je svoju prirodnu poziciju, igrao je levo krilo, igrao je na levom centru, zadnjeg veznog, lažnog napadača, pa čak i najisturenijeg. Sve vreme je jasno da najbolje igra čisto krilo, ali Pirlo je imao svoje razloge. Iz toga dolazi do grešaka, koji dovode do kritike, a koji dovode eventualno do manjka samopouzdanja. Za sada stameni Kulusevski amortizuje sve što se dešava, ali je to zabrinjavajući trend.

Izvor: Profimedia

Jedini ispravan potez bila je selidba na levo krilo, gde je na takvim utakmicama uputio najveći broj ključnih pasova, koji su doveli do gola ili opasnosti po gol. Leva noga mu je ubitačna i deluje kao da ima top u njoj. Defanzivno je slab, na čemu bi trebalo da radi, ali bi ga svakako trebalo držati dalje od ozbiljnije defanzive. Držanje lopte pod pritiskom je sledeća mana na kojoj treba da radi, kao i brže oslobađanje od lopte. Ali kao što rekoh, momku je 21 godina.

Trenutna vrednost Kuluševskog je 45 miliona i sigurno da ta suma nije problematična za engleske velikane. Ono što je prilično jasno, da bi se njegove karakteristike jako dobro uklopile u fudbal koji se igra na Ostrvu. Već u ponedeljak ste mogli imati priliku da ga gledate protiv favorita njihove grupe, Španije, ali je korona rekla ne.

Švedska u njemu ima budućeg vođu. Njegovo vreme tek dolazi, a do Juventusa je da to iskoristi ili ga preda nekom drugom. Švedska nema tih briga, osim da ga trener postavi na pravu poziciju. Ako bi ga sa nekim poredio, verovatno bi to bio Pavel Nedved. Ali eto, uverite se sami, jer Dejanovo vreme dolazi.

Tagovi