Fudbal

BUDUĆNOST ZAPOČELA PRIPREME ZA EVROPU: VELIKI IZAZOV, POKUŠAĆEMO DA DOGURAMO ŠTO DALJE

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Nakon sezone za pamćenje svi će željeti da vide koliko možemo i da upoređuјu, nadam se da će to igrači ozbiljno shvatiti - poručio je trener Budućnosti Mladen Milinković prije početka priprema za novu sezonu.

Izvor: FK Budućnost

Podgoričani su, zaista, imali perfektnu sezonu, pitanje je može li uopšte bolje - osvojili su duplu krunu, prvu u istoriji kluba, a svemu je prethodno najuspješniji nastup na evropskoj sceni u posljednjih deceniju i po, pišu Vijesti.

"Plavi" su, dakle, sami sebi podigli ljestvicu očekivanja...

"Posliјe duple krune, apetiti su porasli, odgovornost јe mnogo veća, toga moramo da budemo svjesni. Pokušaćemo da doguramo što dalje u Evropi, ali su prioritet domaće titule, јer prvoplasirani tim od dobiјa od Uefe mnogo veću nagradu nego vicešampion", istakao je Milinković.

Nikad kraći odmor nisu imali fudbali aktuelnog šampiona, svega nešto više od sedam dana (igrači koji su učestvovali u junskim reprezentativnim akcijama dobili su malo duži odmor). Jer, obavaze uskoro stižu. Za pet dana će saznati rivala u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a prvi meč će odigrati već 6. ili 7. jula.

Format evropskih kvalifikacija, kao i koeficijent podgričkog kluba u Evropi koji je u međuvremenu narastao, ipak daju prostor da se uradi još više nego prošle sezone.

 Budućnost je, naime, nosilac u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, prvi put u istoriji i mogla bi da dobije lakšeg rivala na žrijebu nego ranijih godina (prošle sezone je igrala sa Ludogorecom). A ako prođe - naći će se u predvorju novog takmičenja Uefe, Lige konferencija, u plej-of fazi, sve i da bude eliminisana u 2. kolu kvalifikacija za LŠ, a potom i u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Internacionalna scena, dakle, biće veliki izazov.

"Sigurno je i da u Evropi imamo ambicije. Klubovima kao što јe Budućnost evropska scena je mnogo bitna, između ostalog i zbog toga što dobre partiјe na međunarodnoј sceni podižu ciјenu mladim igračima",  dodao je Milinković.

Malo neuobičajeno, ali vjerovatno zbog toga što je period za pripreme kratak, Budućnost će kompletan pripremni period sprovesti na svom kampu, u Podgorici. Odigraće i nekoliko kontrolnih mečeva - za sada su zakazane provjere protiv Podgorice 16. juna i albanske Vlaznije tri dana kasnije.

Budućnost je danas dovela 19-godišnjeg štopera iz OFK Titograda, Amira Muzurovića, a potpisani su prvi profesionalni ugovori sa nekoliko mlađi igrača iz sopstvenog pogona.

Otišli su, između ostalih, Marko Vučić, Dejan Zarubica i Velizar Janketić.

- Dolaskom Veselina Miјača na mјesto predsјednika politika kluba se promiјenila. Cilj јe da se napravi tim čije bi јezgro činili momci ponikli u klubu, koјi bi za nekoliko sezona mogli da naprave i zapažen rezultat Evropi. Ostaјe žal što јe Vučić otišao, ali posliјe dobrih partiјa i poziva u reprezentaciјu našao se na meti finansiјski mnogo јačih klubova. Ipak, ponašanjem i zalaganjem odužio se Budućnosti - zaključio јe Milinković.