Fudbal

GRUPA A NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Neka nova Italija, "provokatori" iz Švajcarske, neugodni Turci i golfer iz Real Madrida!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Predstavljamo vam grupu A na Evropskom prvenstvu.

Izvor: MN Press, Profimedia, Profimedia/Darren Staples/Sportimage

U "A" grupi EURO2020 nalaze se reprezentacije Italije, Švajcarske, Turske i Velsa.

Ako je vjerovati kladionicama, "azuri" su apsolutni favoriti grupe i predviđa im se prvo mjesto, dok se šanse za direktan prolaz daju i Švajcarcima. Tursku vide na trećoj poziciji koja može da donese prolaz u nokaut fazu na osnovu rangiranja (četiri od šest najboljih reprezentacija ide dalje). Najmanje šanse za nastavak takmičenja ima Vels…

Mečevi ove grupe igraće se u Rimu ("Olimpiko") i Bakuu ("Olimpijski stadion"), a samo Italija, kao jedan od domaćina, neće nastupati u obije države.

Upoznajte se sa rasporedom, sastavima timova, zanimljivostima...

RASPORED

1. kolo

11. jun (21.00) Turska - Italija (Olimpiko, Rim)
12. jun (15.00) Vels - Švajcarska (Olimpijski stadion, Baku)

2. kolo

16. jun (18.00) Turska - Vels (Olimpijski stadion, Baku)
16. jun (21.00) Italija - Švajcarska (Olimpiko, Rim)

3. kolo

20. jun (18.00) Švajcarska - Turska (Olimpijski stadion, Baku)
20. jun (18.00) Italija - Vels (Olimpiko, Rim)

ITALIJA

Izvor: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

NADIMAK: "Azuri" (Plavi)
FIFA RANKING: 7
UČEŠĆA NA EP: 9
NAJBOLJI REZULTAT: Šampioni 1968. godine
REZULTAT NA EURO2016: Četvrtfinale, izbacila ih Nemačka na penale
KVALIFIKACIJE ZA EP: Osvojili grupu sa Finskom, Grčkom, BiH, Jermenijom i Lihtenštajnom
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-3-3
VREDNOST TIMA: 764.000.000€
SELEKTOR: Roberto Manćini
KAPITEN: Đorđo Kjelini

Golmani: Đanluiđi Donaruma (Milan), Aleks Meret (Napoli) i Salvatore Sirigu (Torino).

Odbrana: Frančesko Ačerbi (Lacio), Alesandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonuči (Juventus), Đorđo Kjelini (Juventus), Đovani di Lorenco (Napoli), Alesandro Florenci (PSŽ), Emerson Palmijeri (Čelsi), Leonardo Spinacola (Roma) i Rafael Toloi (Atalanta).

Vezni red: Nikolo Barela (Inter), Brajan Kristante (Roma), Žoržinjo (Čelsi), Manuel Lokatelli (Sasuolo), Lorenco Pelegrini (Roma) Stefano Sensi (Inter) i Marko Verati (PSŽ).

Napad: Andrea Beloti (Torino), Domeniko Berardi (Sasuolo), Federiko Bernardeski (Juventus), Federiko Kjeza (Juventus), Ćiro Imobile (Lacio), Lorenco Insinje (Napoli) i Đakomo Raspadori (Sasuolo).

ZVIJEZDA TIMA: Nikolo Barela (24, Inter)

Italija više nema fudbalske zvijezde kao što su Frančesko Toti ili Đanluiđi Bufon, ali tajna Manćinijevih rezultata leži u igračima poput Barele. Vezni fudbaler novog prvaka Serije A je odigrao sezonu za pamćenje (3 gola, 9 asistencija) i očekuje se da i u dresu "azura" ima veliku ulogu. Umije da se ubaci iz drugog plana, odlikuje ga velika borbenost, pa će Italija sigurno profitirati na njegovoj energiji koja je zarazna.

OBRATITI PAŽNJU NA: Federiko Kjeza (23, Juventus)

Bio je vjerovatno najbolji igrač Juventusa prošle sezone (9 golova, 9 asistencija) i ima tendenciju da eksplodira kada je bitno. Trebalo bi da pokriva desnu stranu i rezultati Italije će u mnogome zavisiti od njegovog nastupa na EP.

ŠVAJCARSKA

Izvor: Profimedia

NADIMAK: "Nati" (Ekipa)
FIFA RANKING: 13
UČEŠĆA NA EP: 5
NAJBOLJI REZULTAT: Osmina finala 2016. godine
REZULTAT NA EURO2016: Osmina finala, izbacila ih Poljska na penale
KVALIFIKACIJE ZA EP: Osvojili grupu sa Danskom, Irskom, Gruzijom i Gibraltarom
OČEKIVANA FORMACIJA: 3-4-1-2
VREDNOST TIMA: 283.500.000€
SELEKTOR: Vladimir Petković
KAPITEN: Granit Džaka

Golmani: Ivon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Monpelje) i Jan Zomer (Borusija Menhengladbah).

Odbrana: Manuel Akanđi (Borusija Dortmund), Loris Benito (Bordo), Eraj Komart (Bazel), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Džordan Lotomba (Nica), Kevin Mbabu (Volfsburg), Bećir Omeragić (Cirih), Rikardo Rodriges (Torino), Fabian Šer (Njukasl) i Silvan Vidmer (Bazel).

Vezni red: Kristian Fasnaht (Jang Bojs), Edimilson Fernandeš (Majnc), Remo Frojler (Atalanta), Admir Mehmedi (Volfsburg), Granit Džaka (Arsenal), Denis Zakaria (Borusija Menhengladbah), Stiven Cuber (Ajntraht Frankfurt), Đibril Sov (Ajntraht) i Ruben Vargas (Augzburg).

Napad: Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Bril Embolo (Borusija Menhengladbah), Džerdan Šaćiri (Liverpul) i Haris Seferović (Benfika).

ZVIJEZDA TIMA: Džerdan Šaćiri (29, Liverpul)

Možda je iza njega slaba sezona u Liverpulu za koji je odigrao svega 22 meča, na kojima je zabilježio jedva 819 minuta, ali kada obuče dres reprezentacije Švajcarske pretvara se u drugog fudbalera. Do sada je postigao 22 pogotka u dresu državnog tima, a posebno je koristan kada se kreće "između linija" i kada izvodi prekide. Petković dobar dio igre zasniva na njemu, pa ukoliko ne bude raspoložen - teško će nešto uraditi na EP.

OBRATITI PAŽNJU NA: Denis Zakarija (24, Borusija Menhengladbah)
Snažnog veznog fudbalera tražili su ljetos svi veći klubovi, ali su propustili šansu da ga dovedu zbog povrede koljena. Sada se vratio i boriće se za mjesto startera sa Frojlerom. Jedan je od najtalentovanijih veznih fudbalera koji će igrati na EP.

TURSKA

Izvor: MN Press

NADIMAK: "Ay-Yıldızlılar" (Mesec sa zvezdicom)
FIFA RANKING: 29
UČEŠĆA NA EP: 5
NAJBOLJI REZULTAT: Polufinale 2008. godine
REZULTAT NA EURO2016: Treće mesto u grupnoj fazi
KVALIFIKACIJE ZA EP: Drugo mesto u grupi sa Francuskom, Islandom, Albanijom, Andorom i Moldavijom.
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-1-4-1
VREDNOST TIMA: 325.000.000€
SELEKTOR: Senol Guneš
KAPITEN: Burak Jilmaz

Golmani: Mert Gunok (Bašakšehir), Ugurdžan Čakir (Trabzon) i Gokhan Akan (Rize).

Odbrana: Zeki Čelik (Lil), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Liverpul), Mert Muldur (Sasuolo), Kan Ajhan (Sasuolo), Čaglar Sojundžu (Lester), Umut Meras (Avr) i Ridvan Jilmaz (Bešiktaš).

Vezni red: Okaj Jokušlu (VBA), Tajlan Antaljali (Galatasaraj), Dorukhan Tokoz (Bešiktaš), Ozan Tufan (Fenerbahče), Irfan Džan Kahveči (Fenerbahče), Orkun Kokču (Fejnord), Jusuf Jaziči (Lil) i Hakan Čalhanoglu (Milan).

Napad: Burak Jilmaz (Lil), Džengiz Under (Lester), Enes Unal (Hetafe), Abdulkadir Omur (Trabzon), Kerem Akturkoglu (Galatasaraj), Halil Ibrahim Dervišoglu (Brentford) i Kenan Karaman (Fortuna Diseldorf).

ZVIJEZDA TIMA: Hakan Čalhanoglu (27, Milan)

Ofanzivni vezista "rosonera" nije poznat kao fudbaler koji igra konstantno, ali kada zablista - baš zablista. Bio je jedan od važnijih igrača Milana prošle sezone (9 golova i 12 asistencija), a i igra Turske će se bazirati na njemu. Odlično izvodi prekide, može da igra na više pozicija u napadu, a odlikuje ga snažan udarac koji mu je donio 13 golova za državni tim. Samo u posljednja četiri nastupa za Tursku učestvovao je u šest golova.

OBRATITI PAŽNJU NA: Zeki Čelik (24, Lil)

Iskusni turski napadač Burak Jilmaz je donio titulu Lilu, ali veliki doprinos dao je i Čelik. On je pouzdan na mjestu desnog beka, defanzivno je stabilan, brzina mu pomaže u oba smera, a nije iznenađenje što ga traže Mančester junajted i Arsenal. Imaće povod da se dokaže i na EP.

VELS

Izvor: Profimedia/Darren Staples/Sportimage via PA Images

NADIMAK: "The Dragons" (Zmajevi)
FIFA RANKING: 17
UČEŠĆA NA EP: 2
NAJBOLJI REZULTAT: Polufinale 2016. godine
REZULTAT NA EURO2016: Polufinale, ispali od Portugala
KVALIFIKACIJE ZA EP: Drugo mesto u grupi sa Hrvatskom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbejdžanom.
OČEKIVANA FORMACIJA: 3-4-3
VREDNOST TIMA: 176.750.000€
SELEKTOR: Rob Pejdž
KAPITEN: Garet Bejl

Golmani: Vejn Henesi (Kristal Palas), Danije Vard (Lester) i Adam Dejvis (Stouk).

Odbrana: Ben Dejvis (Totenhem), Džo Rodon (Totenhem), Kris Mepam (Bornmut), Kris Ganter (Čarlton), Ris Norington Dejvis (Šefild junajted), Neko Vilijams (Liverpul), Konor Roberts (Svonsi), Ben Kabango (Svonsi), Tom Lokjer (Luton).

Vezni red: Džo Alen (Stouk), Džo Morel (Luton), Itan Ampadu (Čelsi), Metju Smit (Mančester siti), Džoni Vilijams (Kardif), Aron Remzi (Juventus), Dilan Levit (Mančester junajted), Rubin Kolvil (Kardif), Dejvid Bruks (Bornmut), Hari Vilson (Bornmut na pozjamici iz Liverpula)

Napad: Kifer Mur (Kardif), Garet Bejl (Real Madrid), Tajler Robert (Lids) i Danijel Džejms (Mančester junajted).

ZVIJEZDA TIMA: Garet Bejl (31, Real Madrid)

Vratio se letos u Totenhem kako bi povratio formu, ali ni 16 golova nisu ubedili navijače da je Garet Bejl ponovo fudbaler od 100 miliona eura. Ipak, sada kada se Karlo Anćeloti vratio u klub - na njemu će biti da se dokaže, a gdje se više ističe nego u dresu Velsa? Tu se osjeća komforno, lider je tima, sve oči biće uprte u njega, a znamo kako je to izgleda na prethodnom EP kada je doveo svoj tim do polufinala. Biće motivisan sada kada je procurio trač da će se penzionisati na kraju turnira.

OBRATITI PAŽNJU NA: Kifer Mur (28, Kardif)

Nema Vels mnogo kvalitetnih fudbalera, ali bi Mur mogao da bude iznenađenje. Postigao je prošle sezone 20 golova za Kardif, odlikuju ga snaga i visina (1.95cm) i očekujte veliki broj lopti na njega kada "zmajevi" budu jurili rezultat.