Više od 3 decenije je prošlo

HTEO SAM DA UBIJEM BOBANA NA MAKSIMIRU, TREBALO JE DA DOBIJE OSAM METAKA: Hrvatima meta bio Piksi, imali su užasan plan!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Na današnji dan odigrala se najstrašnija utakmica u istoriji jugoslovenskog fudbala!

Izvor: MN Press, YouTube/HRT/screenshot

Dva velikana jugoslovenskog fudbala je trebalo da se sretnu, a desila se utakmica koja će se zauvek pamtiti kao početak nečega strašnog. 

I danas mnogi misle da se tog 13. maja 1990. godine pre 31 godinu na "Maksimiru" desio meč koji je označio kraj nekadašnje države. 

Došla je Crvena zvezda da uzme titulu, a pre nego što je duel i počeo zbog nereda na terenu i tribinama izazvanim od strane hrvatskih navijača duel je prekinut. 

Za MONDO je o toj utakmici još ranije pričao Refik Ahmetović, policajac koji je primio onaj čuveni udarac Zvonimira Bobana na travi "Maksimira". Tada još golobradi Boban zaradio je status hrvatskog heroja zbog tog poteza. Po njegovim rečima ceo problem su napravili "Bed blu bojsi", navijači Dinama! 

"Napravili su problem ovi što su provalili ogradu sa severa. Kasnije sam od kolega koje su radile uviđaj čuo da su tu ogradu ranije pripremili, sekli i prskali i ostavili samo mali deo da mogu da provale. Kad su krenuli na teren prema jugu, prema Delijama, mi smo zaštitili Delije. Ja sam ih štitio, jer nisam voleo da dođe do sukoba. Jedna grupica je uspela da dođe do juga i tu je došlo do okršaja. Odvaljivali su klupe, sve je letelo. Nekako smo uspeli da ih oteramo. Vidi se tamo da ja sa Istoka teram, on mene nogom, ja njega palicom. Nisam se plašio, mogao sam u tom trenutku i glavu izgubiti, ali za službu i poredak koji sam čuvao nije mi nimalo bilo žao“, prisetio se Ahmetović

On je čak jednom istakao da smatra da su "Bed Blu Bojsi" hteli da ubiju sadašnjeg selektora Srbije, a tada zvezdu Crvene zvezde, Dragana Stojkovića Piksija. 

"Rečeno im je da se povuku i čekaju da se smiri, pa da se utakmica odigra. Ali Boban je došao nasred stadiona i mahao je rukama, okrenuo se prema severu i mahao im da izađu na teren. Desetine njih su izašli na teren kad ih je pozvao. Tamo je bilo metalnih vatrogasnih kanti, jedan od njih je krenuo da tu kantu nabije kolegi na glavu", ispričao je Ahmetović za MONDO, a onda ispričao kako se odigrala čuvena scena.

"Kontam ako mu nabije, neće moći da trči, da radi, oni drugi će ga pregaziti i trčao sam za ovim i oteo mu kantu. On me pokušao udarati, ja sam izbegao i počeo sam ga udarati. Dobro sam ga udarao. Kasnije je Boban izjavio da mu je to neki rođak. Ja sam njega oborio i još sam ga tukao, toliko sam bio ljut“, priča Ahmetović čiji bes u tom trenutku nije bilo lako smiriti.

Zapravo je tadašnji trener Dinama Josip Kuže spasio Bobana!

"Kuže je tu odigrao glavnu ulogu. Da nije Kužea bilo, da je on krenuo ponovo, on bi dobio jedan okvir, sto posto. Osam komada, sto posto. I danas tvrdim da bih ga ubio. Meni je 55 godina i danas tvrdim da bih ga ubio samo da nije bilo Kužea. Da se samo vratio ja bih njega ubio", istakao je Ahmetović. 

Na kraju je Crvena zvezda uzela tu titulu, Zvonimir Boban je postao heroj Hrvatske i Dinama, a kasnije i kapiten nacionalnog tima. 

Od tada nije odigrano još puno mečeva ova dva tima, jednostavno se raspala država u krvavom ratu. Da li je on počeo baš na "Maksimiru"?

Teško. Ali sve ovo svakako nije pomoglo da se smire strasti.