PREDSJEDNIK FSCG

KONGRES UEFA: SAVIĆEVIĆ DOBIO NOVI MANDAT U SAVJETU FIFA

Autor Jovana Raičević

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izabran je danas, na 45. redovnom Kongresu UEFA koji je održan u Montroju (Švajcarska), za člana Savjeta Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i tu funkciju obavljaće u naredne četiri godine, saopšteno je iz FSCG.

Izvor: MN Press

Predsjedniku Savićeviću biće to drugi mandat u Savjetu FIFA.

Evropsku fudbalsku federaciju i njene interese u Savjetu FIFA, tijelu koje je zaduženo za definisanje misije, strateškog pravca, politika i vrijednosti FIFA sa posebnim osvrtom na organizaciju i razvoj fudbala na svim nivoima širom svijeta, osim predsjednika Savićevića predstavljaće i Razvan Burleanu, Jorgos Kumas i Peter Peters.

"Izuzetna mi je čast što sam od delegata Kongresa UEFA, predstavnika svih 55 evropskih fudbalskih saveza, dobio povjerenje da tokom naredne četiri godine budem jedan od predstavnika Evropske fudbalske asocijacije u Savjetu FIFA. Tokom prethodne četiri godine, za vrijeme trajanja prvog mandata u Savjetu FIFA, učestvovao sam u radu i donošenju najvažnijih odluka za svjetski fudbal i na taj način dao skroman doprinos ostvarenju ciljeva Svjetske fudbalske federacije.

Obavljajući dužnosti člana Savjeta FIFA stekao sam iskustva koja su od neprocjenjivog značaja za dalji rad, kako na nacionalnom nivou u ulozi predsjednika FSCG tako i na međunarodnom u FIFA-i i UEFA-i. Napredak i dalji razvoj fudbala biće u fokusu i u narednom periodu i vjerujem da ću učešćem u daljem radu Savjeta FIFA doprinijeti razvoju fudbala kako na globalnom tako i na nacionalnom i lokalnom nivou, rekao je predsjednik Savićević povodom izbora za člana Savjeta FIFA.", kazao je Savićević.

Među nadležnostima Savjeta je i definisanje standarda, politika i procedura koje se primjenjuju prilikom sklapanja komercijalnih ugovora, grantova za razvoj fudbala, operacionalnih troškova FIFA kao i svih ostalih finansijskih i poslovnih pitanja FIFA. Takođe, Savjet odlučuje o mjestu i datumu održavanja FIFA turnira i broju timova koji će na njima učestvovati. Izuzetak je Svjetsko prvenstvo – odluka o domaćinstvu Mundijala donosi se glasanjem na Kongresu FIFA.

U strukturi Savjeta FIFA, koji ima 37 članova, najveći broj, ukupno devet, dolazi iz Evropske fudbalske federacije (UEFA). Po sedam članova daju ACF i CAF, po pet članova dolaze iz CONMEBOL i CONCACAF, dok OFC daje tri člana. Osim predstavnika konfederacija, član Savjeta je i predsjednik FIFA, zaključuje se u saopštenju.