pa neće moći

U FUBALU PARE NISU SVE, U SVETINJE SE NE DIRA! Pele je Pele, ali Marakana ostaje Marakana!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Hteli da promene ime stadiona i nisu se lepo proveli

Izvor: Profimedia

Vlasti Rio de Žaneira odustale su ideje da Maraknu nazovu stadion "Kralja Pelea" i uklone njegov zvanični naziv "Mario Filjo", pošto su se navijači digli na noge protiv toga.

Predlog o preimenovanju stadiona usvojen je prošlog meseca, ali navijači nisu hteli ni da čuju tako nešto. Filjo je bio novinar iz Rio de Žaneira, koji se najviše zalagao da se stadion izgradi.

Na kraju je guverner savezne države morao da stavi veto na predlog da se preimenuje jedan od najvećih i najpoznatijih stadiona na svetu.

Iako svi stadion zovu Marakana, po kraju u kome se nalazi. Iako je Pele živa legenda i verovatno najveće ime brazilskog fudbala, on nikada nije živeo u saveznoj državi Rio de Žaneiro i navijači prosto nisu želeli ni da čuju za to.

U protest su se uključili i Žerson, Peleov saigrač sa kojim je 1970. osvojio Mundijal, koji je predlog nazvao "apsurdnim", ali i Filjov unuk.

Pele je prošlog meseca napunio 80 godina. Na Marakani je igrao mnogo puta za Brazil, a tamo je i 1969. postigao svoj 1.000. gol, igrajući za Santos protiv Vasko da Game. Ipak, rođen je u državi Minas Žerais, a skoro ceo život je proveo u Sao Paulu.

Tagovi