Fudbal

RADULOVIĆ: NIJESU IMALI RJEŠENJA ZA NAŠ SISTEM U PRVOM POLUVREMENU

Autor Draga Ivanović Izvor Pobjeda

Selektor Miodrag Radulović i crnogorski fudbaleri bili su saglasni nakon poraza od Norveške (1:0), prvog u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2020: izdanje je bilo dobro, rival ih nije nadigrao, negativan rezultat je posljedica pada koncentracije kod gola Serlota.

Izvor: MONDO/Hristina Radenović

Radulović je bio toliko zadovoljan izdanjem ,,sokola“ da je rekao da su iznenadili Norvešku.

– Nijesu imali rješenja za naš sistem u prvom poluvremenu, neutralisali smo njihove napadače. Rekao sam kad sam dolazio da imam viziju kako bi Crna Gora trebalo da izgleda i u kojem sistemu, to smo i prezentovali. Desio se trenutak nepažnje kod gola, loša korekcija, sve ostalo je bilo kako smo tražili. Prepustili smo im inicijativu, ali bili su bezopasni, međutim desio se taj pad koncentracije i kažnjeni smo – kazao je pedeset trogodišnji stručnjak poslije prvog poraza na klupi Crne Gore, koji je uslijedio nakon startnih pobjeda nad Letonijom i Gibraltarom.

Oni koji su utakmicu gledali sa tribina ili posredstvom TV prenosa, međutim, nijesu stekli toliko pozitivan utisak.

Crna Gora je izgubila od Norveške ne zbog toga što je odlučila da prepusti inicijativu rivalu, uostalom i neke od najvećih pobjeda u istoriji upisala je primjenjujući takvu taktiku, i ne samo zbog pada koncentracije, već zato što u prvom poluvremenu nije ni pokazala jasnu namjeru da uradi nešto više ka naprijed, niti je mogla da poveže nekoliko pasova.

Kasno se probudila i kasno shvatila da nije djelotvorno kada problemi pred golom golmana Milana Mijatovića ,,vise“ u vazduhu, koliko god neko tvrdio da su Norvežani bili bezopasni.

Da je moglo bolje u prvom koje su ,,prepustili“ protivniku, dokazalo je – drugo poluvrijeme. Kad su krenuli da stižu prednost, ,,sokoli“ su uvidjeli da sa Norveškom može da se igra.

– Bili smo tužni poslije utakmice jer po svemu prikazanom zaslužili smo makar bod. Igrali smo bolje od Norvežana, imali bolje šanse, ali oni su iskoristili naš pad koncentracije. Možda smo ih i respektovali više nego što je trebalo, ali dali smo maksimum, igrali muški, pošteno, međutim, nije nam se vratilo. Nadam se da hoće na nekom narednom meču. Turska je odigrala 3:3 sa Letonijom, što nam takođe ostavlja šansu, ali ne želimo da prognoziramo i kalkulišemo. Idemo meč po meč, pa ćemo vidjeti – rekao je štoper Igor Vujačić za Arenu.

Radulović je za duel sa Norveškom izabrao formaciju 3-5-2, sa dva zadnja vezna – Šćekićem i Lagatorom.

Kosović je na djelujući na neprirodnoj poziciji, uz desni bok, bio ,,žrtva“ takve postavke, dok ni Hakšabanović na suprotnoj zbog izrazite defanzive Crne Gore nije imao mnogo prilika da brzinom napravi probleme gostima…

 Za to vrijeme, Norvežani su se izigrali na travi Gradskog stadiona i zaslužili vođstvo na poluvremenu.

– Možda smo ih previše respektovali u prvom poluvremenu, pa je zbog toga to tako izgledalo, ali poslije smo pokazali da možemo da igramo sa njima. Lopta, međutim, nije htjela u gol – dodao je Vujačić.

Daleko od toga da je sve crno i da izdanje protiv Norveške zaslužuje samo negativne ocjene. Uostalom, protiv rivala koji ima Halanda, Serlota, Edegora… Crna Gora, naročito oslabljena, ne može da bude favorit, niti je tragedija to što je izgubila 1:0, niti će biti neuspjeh ako ne ode na SP.

Šteta je samo što zbog jednog ,,bačenog“ poluvremena naš nacionalni tim nije makar bodom potvrdio ono što je bilo očigledno – da nema potrebe da zazire od takvog rivala.

I šteta bi bila da se ne izvuku pouke.

– Ima još dosta da se igra. Iznenadio me remi Turske sa Letonijom, nakon što su pobijedili Holandiju i Tursku, ali to je pokazatelj koliko je grupa ujednačena i koliko su ove kvalifikacije teške. Igrala su se tri meča u sedam dana, ne postoji garancija da ćete bilo gdje uzeti bodove. Turci imaju sedam bodova, Holanđani, Norvežani i mi po šest. Ima prostora i za nas, nadamo se najboljem, čekamo svoju šansu – istakao je Vujačić.

– Prvi cilj nam je bio da pobijedimo u prve dvije utakmice. U tome smo i uspjeli. Mučili smo se protiv Letonije, ali na onakvom terenu nijesmo ni mogli bolje. Išli smo i protiv Norveške na tri boda, ali nije nam se dalo.

Kvalifikacije će se nastaviti u septembru, kada će se opet igrati tri kola.

I daće odgovor može li Crna Gora da ostanu u trci za odlazak na SP u Kataru – 1. septembra gostovaće Turskoj, tri dana kasnije Holandiji, a potom dočekati Letoniju.

– Čekaju nas dva izazovna gostovanja, protiv dva vrhunska rivala, ali ima vremena do tada. Vjerujem i da ćemo biti jači, sa Điđom Vukčevićem, Bakićem, nadam se i Vešovićem… Njihovo prisustvo bi nam mnogo značilo i to je još jedan od razloga da budemo optimisti – poručio je Vujačić.

Igor Vujačić je sjajnu formu iz Partizana potvrdio i u dresu reprezentacije. Bio je na visini zadatka u Rigi, a prije dvije noći u tandemu sa Stefanom Savićem zaustavio napadača o kojem bruji cijeli svijet – Erlinga Halanda.

As Borusije Dortmund nije se naigrao pod Goricom.

– Vrhunski je igrač, tu nema dileme, brojke dovoljno govore. Ipak, nije bauk. Može da se igra protiv njega – prokomentarisao je Vujačić.