Fudbal

Najljepša pobjeda u karijeri Miodraga Radulovića: Bio sam na OI, na Kupu Azije, ali ovo je nešto specifično

Autor Draga Ivanović

Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore prezadovoljan nakon trijumfalnog starta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Izvor: MONDO/Hristina Radenović

Miodrag Mijo Radulović je debitovao pobjedom na klupi fudbalske reprezentacije Crne Gore. Teže nego što se očekivalo, ali zato je još slađe.

“Hrabri sokoli” su u 1. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. savladali Letoniju u Rigi po očajnom terenu (2:1), a presudio je Stevan Jovetić sa dva magična dodira.

“U dvadesetogodišnjoj trenerskoj kariejri nijesam imao težu utakmicu, iz mnogo razloga. Kad vodite jedan tim, a istovremeno ste navijač, onda se to proživljava dvostruko. Prvi put sam vodio reprezentaciju Crne Gore u ovako važnom meču. Učestvovao sam na Olimpijskim igrama, na Azijskom kupu, u azijskoj Ligi šampiona, ali ovo je nešto specifično i zaista su emocije jake”, rekao je Radulović, koji je dodao.
“Prije svega, veliko hvala igračima jer su bili jači od svega - od neugodnog putovanja, hladnoće, terena koji je bio diskutabilan u najmanju ruku, od sudijskog kriterijuma koji je nedorastao za ovaj nivo takmičenja. Uz to, dan pred meč ostali smo bez dva veoma bitna igrača za plan da odgovorimo na stil rivala, Tomaševića i Điđa Vukčevića”, kazao je Radulović.

Pedesettrogodišnji Podgoričanin istakao je da su znali šta ih čeka u Rigi.
“Ovaj nivo ne trpi improvizacije i do detalja smo snimili rivala. U javnosti se stvorila priča da će biti lako. Znali smo da moramo da odgovorimo na duel igru i jak ritam. Odgovorili smo im visokim presingom, možda smo ih i zbunili jer smo znali da kroz igru ne mogu da nam zaprijete i bili smo spremni na “drugu“ loptu, a onda kad smo dolazili u posjed pitali smo se i bili opasni. Najvažnije da je ispunjen cilj, okrećemo se novom meču, a rotacije u timu će biti neminovne”, istakao je Radulović.

Naša selekcija je i prije primljenog gola, a i nakon izjednačenja propustila veliki broj šansi, ali na kraju je slavila što je najbitnije.

“Prije primljenog gola imali smo veliku šansu Ivanovića, a kad to propustite stigne kazna. Primili smo gol, ali još jednom se pokazalo kakvo majstorstvo imamo. Neki novinari iz Evrope su me prethodnih dana ,,prepadali“ pričom kako nas protiv Norveške čeka Haland, a ja sam im odgovorio da mi imamo Jovetića. Pokazao je i Savić klasu u odbrani, pod njihovom komandom svi igrači su ispunili očekivanja, i to poslije samo jednog zajedničkog treninga, ali mnogo priče. Prepoznali su što želimo od njih i zaslužuju čestitke za ova velika tri boda. To smo tražili, ovim se podiže samopouzdanje, atmosfera oko nacionalnog tima i sa još većim optimizmom nastavljamo kvalifikacije”, poručio je Radulović.

Mijova Crna Gora je od samog starta znala šta želi…
“Zadovoljilo me to što smo od prvog minuta tačno znali što hoćemo. Izašli smo visoko, totalno neutralisali njihovu pas igru, pokušali su da igraju dubinski, a to su naši defanzivci lako rješavali. Imali smo malo problema, što je neminovno kad igrate u jakom ritmu, a na ovako lošem terenu. Bilo je situacija kad smo hodali po ivici ambisa, ona dva “otpatka” srećom nijesu završila u našoj mreži. Dobili smo na sredini terena izvanrednog Kosovića, dobili smo od Đurđevića ono što smo očekivali, koliko se samo borio i koliko udaraca dobio, odavno nije takve batine pretrpio, nije bio zaštićen. I svi ostali momci zaslužuju čestitke. Rekao sam da znam karakter i fudbalske i ljudske vrline svih igrača, to su u pravom smislu prezentovali”, naveo je Radulović.